Boer blijft zich verzetten: SwifterwinT voert druk op

SWIFTERBANT • Di 24 augustus 2021 | 17:58 • Dinsdag 24 augustus 2021 | 17:58

SwifterwinT wil dat een boer uit Swifterbant nu echt zijn windmolen gaat verwijderen om ruimte te maken voor Windplanblauw. Dat probeerde het bedrijf dinsdag tijdens een kort geding te bereiken. Eerder bepaalde de voorzieningenrechter al dat de boer mee moet werken, maar hij blijft zich verzetten.

Op de plek van de oude windmolen moet een nieuwe, grote turbine van Windplanblauw komen. In eerste instantie stemde de akkerbouwer daarmee in, maar later zag hij dit niet meer zitten. Vooral toen bleek dat er twee windmolens dichtbij zijn woning komen, één op 260 meter en één op 450 meter. Hij is bang voor overlast en gezondheidsschade. Om dit tegen te houden stapte hij al een aantal keer naar de rechter, maar zonder succes.

SwifterwinT probeerde de afgelopen tijd door middel van dwangsommen de boer mee te laten werken. Inmiddels is de hoogte van die dwangsommen opgelopen tot het maximale bedrag dat opgelegd mocht worden; 100.000 euro. Toch heeft dat de boer niet van gedachten doen veranderen. Daarom wil het bedrijf de dwangsom nu verhogen naar 25.000 euro per dag, tot een maximum van 1 miljoen euro. En de mogelijkheid om zelf de windmolen te verwijderen als de boer blijft tegenwerken.

Geen overlast
Tijdens de rechtszaak zei de advocaat van SwifterwinT dat de boer met zijn acties laat zien dat hij "lak heeft aan alle bewoners in het gebied". Omwonenden zijn namelijk mede-eigenaar van SwifterwinT. De advocaat van de boer, Peter de Lange, beargumenteerde juist dat de vergunning voor de bouw van het windpark verworpen zou moeten worden. Dit omdat de gezondheid van de boer en andere omwonenden in het geding kan zijn. Daarbij verwijst hij naar het Nevele-arrest, dat stelt dat omwonenden geen overlast mogen ondervinden van windmolens.

Molenaarswoning
De rechter vroeg tijdens de zitting aan de boer wat hij nou eigenlijk wil. Hij zei toen dat hij vindt dat de molens te dichtbij zijn woning komen en dat dit volgens de richtlijnen 750 meter moet zijn. SwifterwinT reageerde daarop met dat er een overeenkomst is gesloten, in bijzijn van een advocaat van de boer, waarin stond dat het huis een zogeheten molenaarswoning zou worden. Daardoor mogen de windmolens dichterbij de woning staan.

Verder gaf de boer aan dat hij zijn huidige, kleine windmolen wil behouden. Deze zou volgens hem namelijk nog jaren mee kunnen. De nieuwe windmolen moet op 140 meter van de huidige windmolen komen dus dit zou volgens hem makkelijk kunnen. Niet waar, zegt SwifterwinT, omdat er is afgesproken dat alle kleine windmolens moeten worden afgebroken. Ook om een praktische reden: de kraan die nodig is voor de bouw van de grote windmolens is zo groot dat hij er anders niet goed bij kan.

Milieuverontreiniging
Tijdens de zitting kwam verder aan de orde dat SwifterwinT milieuverontreiniging veroorzaakt zou hebben door een inrit van asfalt naar het perceel van de boer aan te leggen. De boer heeft eigenhandig monsters genomen van het asfalt en dit naar een onafhankelijk laboratorium gebracht. Volgens hem zit het asfalt vol kankerverwekkende stoffen die in zijn gewassen terecht kunnen komen. Swifterwint zegt dat onderzoek op deze manier niet betrouwbaar is.

Beide partijen wilden het liefst een mondelinge uitspraak van de rechter, maar dat ging haar niet lukken. De uitspraak volgt op dinsdag 31 augustus.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel