Boer moet oude windmolen toch afbreken en bouw nieuwe toestaan

SWIFTERBANT • Za 10 april 2021 | 14:53 • Zaterdag 10 april 2021 | 14:53

Een boer in Swifterbant moet zijn oude windmolen afbreken. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald in een kort geding. De boer had de rechtszaak aangespannen tegen SwifterwintT, het bedrijf dat Windplanblauw realiseert. Op de plek van de oude windmolen moet een nieuwe, grote turbine komen. De boer ziet dit niet zitten. Eerder werd hij al verplicht om mee te werken, maar de boer bleef zich verzetten.

Dat verzet is opvallend omdat de boer eerder juist meedeed met het project. Hij tekende daarvoor ook een overeenkomst. Hij kreeg spijt toen naderhand bleek dat er ook zo’n gevaarte op zijn terrein zou komen, op een paar honderd meter van zijn huis. Dat was zijn bedoeling niet. Sindsdien is het hommeles met de exploitant. De boer vreest voor gezondheidsschade en overlast.

SwifterwinT heeft haast met de bouw van de windmolens. Die moeten over twee jaar draaien, anders loopt het bedrijf onder meer acht miljoen subsidie per windmolen mis. De boer moet volgens het contract voor eind juni de oude molen verwijderd hebben. Daarvoor moet wel heel wat in het werk worden gesteld. Bijvoorbeeld het aanvragen van een vergunning voor de sloop. De boer weigerde dit te doen.

Dwangsom
De voorzieningenrechter heeft nu bepaald dat de boer voor 30 juni alles geregeld moet hebben. De vergunningen en ontheffingen moet hij voor 1 mei hebben aangevraagd. Ook moet hij toegang verlenen tot zijn terrein aan SwifterwinT voor de bouw van de nieuwe windmolen.

Als dit niet gebeurt dan betaalt de boer een dwangsom van 2500 euro per dag, met een maximum van een 100.000. Ook moet de boer de proceskosten aan SwifterwinT betalen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel