Tweede bedrijf met gevaarlijke stoffen over het hoofd gezien

LELYSTAD • Wo 25 augustus 2021 | 7:07 • Woensdag 25 augustus 2021 | 7:07

De gemeente Lelystad heeft nóg een bedrijf met gevaarlijke stoffen over het hoofd gezien dat niet op bedrijventerrein Larserpoort thuishoort. Vorige week maakte Omroep Flevoland bekend dat het bedrijf Van Peperzeel, met accu's en batterijen, officieel niet op Larserpoort mag zitten. Nu blijkt dat hetzelfde geldt voor PearlPaint, leverancier van verfproducten en technische vloeistoffen.

Hoewel PearlPaint volgens de gemeente aan alle wetten en regels omtrent de veiligheid voldoet, passen de activiteiten van het bedrijf niet binnen het bestemmingsplan dat voor het bedrijventerrein is opgesteld. Dat komt omdat de onderneming een zogenaamde Bevi is, dat staat voor Besluit Externe Veiligheid Inrichtingen. Voor een Bevi gelden aparte veiligheidsnormen om de omgeving van het bedrijf te beschermen. Zo moeten er bepaalde afstanden worden gehanteerd en er mogen niet teveel personen in de buurt komen.

Het bestemmingsplan van Larserpoort bepaalt dat er niet van dit soort bedrijven op het bedrijventerrein mogen zitten. De gemeente had dat ook moeten weten, maar het is pas onlangs tot hen doorgedrongen.

Desgevraagd laat de gemeente weten dat nu onderzocht zal worden wat de precieze risico's van het bedrijf zijn. Afhankelijk daarvan wordt er actie ondernomen. Dat zou kunnen betekenen dat PearlPaint moet verhuizen. De gemeente is met Van Peperzeel al over een verhuizing in gesprek.

In een eerdere versie van dit bericht schreef Omroep Flevoland dat ook de Provincie het bedrijf PearlPaint over het hoofd had gezien. Een woordvoerder van de provincie benadrukt dat de gemeente het bevoegd gezag over dit bedrijf is. Er is volgens de woordvoerder over PearlPaint geen connectie via de Omgevingsdienst Flevoland Gooi en Vechtstreek, waar de provincie mede verantwoordelijk voor is. Die is er wel als het gaat om het bedrijf Van Peperzeel.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel