Azc's zitten 'behoorlijk vol', Rijk doet oproep voor meer plekken

FLEVOLAND • Wo 25 augustus 2021 | 21:23 • Woensdag 25 augustus 2021 | 21:23

De drie asielzoekerscentra in Flevoland zitten 'behoorlijk vol'. Dat laat een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Momenteel wordt druk gezocht naar extra opvangplekken, onder meer vanwege een toestroom aan vluchtelingen uit Afghanistan. Volgens het COA is de druk op de azc's al lange tijd groot.

De regering roept provincies en gemeentebesturen op om er alles aan te doen om meer opvangplekken voor asielzoekers en huisvesting voor vergunningshouders te regelen. Dat schrijven demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol woensdagavond in een brief aan de Tweede Kamer. Door de instroom van onder meer vluchtelingen uit Afghanistan dreigen de azc's snel vol te raken.

Volgens het COA is de grens bijna bereikt van wat het kan opvangen. Van de 29.000 plekken die het COA landelijk gezien heeft, zijn er inmiddels 27.000 bezet. In Flevoland is momenteel plek voor 2800 vluchtelingen. De azc's in Dronten en Luttelgeest hebben elk plek voor 1000 vluchtelingen. In Almere is plek voor 800 personen.

Onlangs is het besluit genomen om het azc in Almere met 600 plekken te vergroten. Vorige maand nam de gemeenteraad daarover een besluit. Daardoor groeit het aantal plekken naar 1400. Vanaf donderdag ligt het vastgestelde bestemmingsplan ter inzage.

'Extra plekken creëren'
Hoe de extra plekken voor asielzoekers geregeld wordt, ligt volgens het COA bij de verschillende gemeenten. Het COA komt niet zelf met een verzoek om bestaande locaties uit te breiden. Het is nog niet duidelijk wat de Flevolandse gemeenten gaan doen met het verzoek uit Den Haag. Als het niet lukt meer plekken te creëren voor asielzoekers of om huisvesting te vinden voor statushouders ziet de regering crisisopvang als enige oplossing.

De gemeente Almere laat 26 augustus weten: 'De provincie Flevoland en de Flevolandse gemeenten (waaronder Almere) gaan op korte termijn in overleg over deze oproep van het Rijk en er volgt nader overleg met het COA'.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel