Verdachten bekennen gewapende overval op telefoonwinkel, OM eist celstraf

ALMERE • Di 31 augustus 2021 | 12:26 • Dinsdag 31 augustus 2021 | 12:26

De twee verdachten van de overval op een Vodafone-winkel in Almere Stad hebben dinsdagochtend in de rechtbank in Lelystad bekend. De overval was op 18 februari op klaarlichte dag bij de winkel aan de Traverse in het centrum.

Het Openbaar Ministerie eist voor de ene verdachte een celstraf van 32 maanden, waarvan acht voorwaardelijk. Uit onderzoek blijkt dat de andere verdachte een lichte verstandelijke beperking heeft. Hij is daardoor minder toerekeningsvatbaar en het OM gebruikt daarom de normen van het jeugdrecht tegen deze 21-jarige man. De eis tegen hem valt daarom lager uit, met veertien maanden jeugddetentie, waarvan zeven maanden voorwaardelijk.

De twee verdachten vertelden aan de rechter dat twee andere mannen ze hadden gevraagd om "wat geld te verdienen". Het duo zei dat ze niet precies wisten wat ze daarvoor moesten doen. Een dag later reden ze met een Uber vanuit Amsterdam richting Almere Stad. Tijdens deze rit zouden de verdachten pas te horen hebben gekregen dat zij een winkel gingen overvallen. Ze kregen een tas met daarin een mes, een nepvuurwapen en tiewraps.

In de winkel dwongen de mannen het winkelpersoneel meerdere kluizen te openen. Medewerkers werden vastgebonden met tiewraps. De overvallers namen vijftig telefoons en diverse oordopjes en simkaarten mee. Na de overval vluchtten ze naar een klaarstaande Uber-taxi. Omstanders zagen de overval en belden de politie. De politie zette de taxi aan de kant en agenten met getrokken wapens hielden de verdachten aan.

Beelden van de arrestatie

Excuses
Een van de verdachten bood zijn excuses aan voor de overval. Hij gaf aan dat hij meewerkte om wat extra geld te verdienen. Hij zou nog maar een tientje op zak hebben gehad. Het duo zou niet hebben geweten waaraan ze begonnen, maar de rechter stelde vast dat in de telefoon van een verdachte wel een whatsapp-gesprek met de Uber-chauffeur stond. De andere verdachte zei later in de zitting dat hij zijn excuses persoonlijk wil aanbieden aan de medewerker van de telefoonzaak.

Bij de aanhouding van de verdachten zijn de telefoons die zijn gestolen bij de Vodafone-winkel gevonden. Ook had één van de verdachten een sleutelbos bij zich van de winkel, die een van de medewerkers moest afstaan.

De rechtbank in Lelystad doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel