OM eist drie jaar cel en tbs voor pizzeriaovervaller

EMMELOORD • Wo 1 september 2021 | 18:51 • Woensdag 1 september 2021 | 18:51

De officier van justitie heeft woensdag drie jaar cel en tbs met voorwaarden geëist tegen een 32-jarige Emmeloorder. De man zou eind vorig jaar drie overvallen hebben gepleegd op pizzeria's in Lelystad. Volgens de verdachte gebeurde dat allemaal onder invloed van drugs.

Op 3 november was de New York Pizza als eerste aan de beurt. De Emmeloorder liet een metaalachtig voorwerp zien en wist zo geld los te krijgen van de medewerker. "Kassa leeghalen of ik schiet", zou hij daarbij hebben geroepen.

Twee dagen later ging hij rond 18.15 uur opnieuw langs bij de New York Pizza. Om 21.00 uur viel hij de Domino's binnen. De dag daarna werd de verdachte aangehouden. Daarbij zou hij tegen een agent hebben geroepen dat hij hem neer zou schieten.

'Was onder de invloed'
Woensdag zei de man in de Lelystadse rechtbank dat de beschuldigingen kloppen. Hij had coke en alcohol gebruikt met een groepje mannen in Lelystad en al dagen niet geslapen en gegeten, vertelde hij. Een van de mannen dwong hem om de eerste overval te plegen, anders kon hij daar niet blijven. "En ik had geen andere plek om naartoe te gaan."

Toen die eerste overval eenmaal achter de rug was, werd hij naar eigen zeggen gedwongen om de latere twee ook te plegen. "Anders zou hij me verraden, hij had alles gefilmd." De Emmeloorder kan zich niet herinneren of hij echt wapens bij zich had, al zeiden getuigen van de laatste overval een mes te hebben gezien.

De bedreiging richting de agent die hem oppakte, was volgens hem ook loos alarm. "Ik hoopte dat hij me daardoor zou doodschieten, want ik wilde niet meer leven."

Strafblad van twaalf kantjes
De man is door verschillende deskundigen onderzocht. Zij concluderen dat hij intensieve hulp nodig heeft. De Emmeloorder kampt met een persoonlijkheidsstoornis, adhd, is verslaafd en zwakbegaafd. Zijn strafblad telt inmiddels twaalf kantjes. In 2017 lichtte hij bijvoorbeeld een paar ouderen op in Emmeloord, nadat hij een gevangenisstraf voor mensensmokkel had uitgezeten.

De verdachte vindt zelf ook dat hij hulp nodig heeft en betuigde ter zitting spijt richting de slachtoffers van de overvallen. "Ik heb echt nog nachtmerries van wat ik hen heb aangedaan."

De officier acht hem op aanraden van de experts verminderd toerekeningsvatbaar. De rechter doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel