Wethouder Siepel onder vuur: 'Vertrouwen is weg'

SWIFTERBANT • Ma 6 september 2021 | 17:28 • Maandag 6 september 2021 | 17:28

De spanning die is ontstaan tussen wethouder Roelof Siepel uit Dronten en de gemeenteraad loopt verder op. Er heerst veel onvrede over zijn aanpak van de geplande woonwijk Swifterbant-Zuid. Raadslid Paul Vermast van GroenLinks ziet geen toekomst meer met de wethouder. "We hebben niet het vertrouwen dat deze wethouder dit probleem op een goede manier gaat oplossen." De PvdA noemt de situatie met de wethouder 'onhoudbaar'.

Wat is er gebeurd?
Op 24 juni praat een deel van de gemeenteraad over plannen voor nieuwbouw bij Swifterbant-Zuid. De gemeente wil daar een nieuwe woonwijk bouwen. Na afloop van de vergadering stelt de wethouder voor om verder te praten in een besloten vergadering. Daar noemt de wethouder de mogelijkheid om een 'voorbereidingsbesluit' te nemen. Dat houdt in dat de omgeving rond Swifterbant 'op slot' gaat. Dat betekent dat niemand dan iets mag bouwen en ook andere activiteiten aan banden worden gelegd.

Deze mogelijkheid is bij veel raadsleden in het verkeerde keelgat geschoten. Ze zien dit als een mogelijkheid om de bouwplannen via een achterkamertje er doorheen te drukken. De wethouder zou sollen met de boeren en andere belanghebbenden, Doordat deze informatie in een besloten vergadering is verteld, konden de raadsleden niet openlijk doorpraten over dit onderwerp. Op 2 september heeft de gemeenteraad besloten om de inhoud van de besloten vergadering alsnog openbaar te maken.

Schetsen van de bouwplannen

'Situatie onhoudbaar'
"Ik stond op het punt om weg te lopen", zegt PvdA-raadslid Suzanne Stoop. Ze is dan ook erg verontwaardigd dat de wethouder besloot om de vergadering van 24 juni in beslotenheid te voeren. "Je wordt monddood gemaakt", zegt de politica. Het vertrouwen in de wethouder is dan ook weg. "De situatie is onhoudbaar geworden."

"De wethouder heeft wederom niet handig geacteerd." Ook het CDA hekelt de situatie die door wethouder Siepel is ontstaan. Fractievoorzitter Siert Jan Lap vindt dat er door de wethouder geen goed signaal wordt afgegeven. "Het is niet kies om het op deze manier door te drukken." Of de wethouder ook weg moet, weet de partij nog niet. Ze zoeken uit wat het verstandigste is voor de mensen in Swifterbant en de uitbreiding van het dorp, ondanks het onhandige handelen van de wethouder. "Het begint niet op een incident te lijken."

"In het proces gaat veel mis en dat is schadelijk", zegt fractievoorzitter Lazise Hillebregt van de lokale D66-fractie. Ze is niet blij met het handelen van wethouder Siepel en wil dan ook graag uitleg van de wethouder over zijn handelen. Hillebregt was erg overvallen door het voorstel van Siepel om een deel van de vergadering in beslotenheid te voeren. Na afloop had ze het idee dat ze niets meer kon doen. "We zaten met onze handen gebonden." Of haar partij nog vertrouwen in de wethouder heeft, weet ze nog niet. Ze noemt het erg lastig. Ze is in ieder geval niet blij met de ontstane situatie door de wethouder.

'Het verdient geen schoonheidsprijs', vindt Leefbaar Dronten-raadslid Foeke Bongers. Daarnaast zegt Bongers het schaamtevol te vinden dat de bouw van woningen nu verder vertraging oploopt.

Reactie wethouder
Wethouder Roelof Siepel laat in een korte schriftelijke reactie aan De Drontenaar weten: "Er is en er was vanuit het college géén voornemen voor een voorbereidingsbesluit", aldus de wethouder. "In de besloten bijeenkomst in juni is door het college slechts gevraagd of dit instrument onderzocht zou moeten worden." Op maandag heeft de gemeente Dronten een kort verslag gepubliceerd van de besloten bijeenkomst. Daarin staat expliciet geschreven dat het college wél de mogelijkheden van een voorbereidingsbesluit verkent.

Wethouder Roelof Siepel wilde maandag nog niet reageren op camera voor Omroep Flevoland. Dinsdag komt de wethouder met een reactie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel