Eisen tot 32 maanden cel in hoger beroep fatale ontvoering

ALMERE • Wo 8 september 2021 | 14:40 • Woensdag 8 september 2021 | 14:40

Tegen een 44-jarige man uit Almere is woensdag bij het gerechtshof in Amsterdam 32 maanden gevangenisstraf geëist. Daarvan is acht maanden voorwaardelijk. Volgens het Openbaar Ministerie is hij schuldig aan de dood van de 40-jarige Jdesse Boerenveen. Hij verdronk vijf jaar geleden in het Gooimeer bij Almere.

Tegen een 39-jarige Amsterdammer eiste het OM ook 32 maanden cel, maar dan met zes maanden voorwaardelijk. Het OM acht vrijheidsberoving bewezen. Volgens de officier van justitie had Boerenveen zonder hun optreden nog geleefd.

De eisen van de aanklager tegen de hoofdverdachten waren lager dan wat het OM twee jaar geleden eiste, maar hoger dan de straffen die de rechtbank toen oplegde. Volgens het OM heeft de rechtbank ten onrechte geoordeeld dat de dood van Boerenveen de twee verdachten niet kon worden aangerekend.

De twee mannen werkten voor een 43-jarige vrouw die 4.000 euro had geleend aan Boerenveen. De vrouw had het slachtoffer uitgescholden en bedreigd in een garage in Wormerveer. Later werd het slachtoffer door drie mannen in zijn eigen auto naar een strandje in Almere gebracht. Daar werd hij door de Almeerder bedreigd met een pistool. Boerenveen vluchtte toen bang het water in. "Wie iemand doodsbang ​het ijskoude water in laat vluchten is ook schuldig aan diens dood", redeneert het OM. Aanleiding voor de ontvoering zouden geldschulden zijn geweest.

Tegen de vrouw eiste het OM vijf maanden waarvan drie voorwaardelijk. Zij wordt niet verantwoordelijk gehouden voor de dood van Boerenveen. Het Hof doet op 13 oktober uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel