Flink hogere straf in hoger beroep voor fatale ontvoering Jdesse Boerenveen

ALMERE • Vr 8 oktober 2021 | 15:04 • Vrijdag 8 oktober 2021 | 15:04

Twee mannen van 39 en 45 jaar zijn vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar. De mannen stonden bij het gerechtshof in Amsterdam terecht voor vrijheidsberoving van de 40-jarige Jdesse Boerenveen, die dat met de dood bekocht. Hij verdronk vijf jaar geleden in het Gooimeer bij Almere.

De vrijheidsberoving startte op 1 december 2016 in een garage in Wormerveer. De twee mannen werkten voor een 43-jarige vrouw die Boerenveen 4.000 euro had geleend. Een deel van de schuld werd op dat moment ingelost. De twee veroordeelden en een derde, onbekend gebleven man, brachten Boerenveen later vanuit de garage naar Almere. Daar probeerden zij ook geld van hem te krijgen, omdat hij ook bij een van hen een schuld had.

Boerenveen vluchtte en verdronk
Toen dat niet lukte, namen ze het slachtoffer mee naar een afgelegen strandje bij het Gooimeer in Almere Haven. Ze mishandelden hem en dreigden met een vuurwapen. Uiteindelijk lukte het Boerenveen om weg te komen bij zijn belagers. Hij kwam in het ijskoude water terecht en verdronk. Op 22 december werd hij gevonden in de buurt van het strandje.

De rechtbank veroordeelde de twee mannen eerder tot gevangenisstraffen van acht en negen maanden, met beide drie maanden voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie eiste in het hoger beroep 32 maanden, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

Hogere straffen dan geëist
De straf die het gerechtshof heeft opgelegd, is hoger dan de straf die de rechtbank eerder oplegde. Het gerechtshof vond namelijk dat de mannen de dood van het slachtoffer wel degelijk aangerekend kon worden, in tegenstelling tot wat de rechtbank zei. De straf was ook hoger dan wat het OM had geëist, omdat die eis volgens het hof geen recht doet aan de ernst van het feit.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel