Opnieuw financiële tegenvallers voor Floriade

ALMERE • Di 14 september 2021 | 11:03 • Dinsdag 14 september 2021 | 11:03

De Floriade heeft een nieuwe financiële tegenvaller van ruim 1 miljoen euro. Dat blijkt uit een brief van het Almeerse college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.

De tegenvaller is onder meer veroorzaakt door extra kosten tijdens de op- en afbouw van de Floriade. De wegen op het Floriadeterrein zijn niet bestand tegen intensief gebruik, meldt het college van B en W. "Uit testen en een second opinion door Sweco is gebleken dat de aangelegde wegconstructie geschikt is voor de beoogde (autoluwe) stadswijk Hortus, maar dat deze ongeschikt is voor het intensieve gebruik tijdens de op- en afbouw van de expo." Om schade aan de weg te voorkomen, moeten rijplaten worden gehuurd en neergelegd. Dat kost 455.000 euro.

Minder geld vanuit de provincie
Uit de brief van het college blijkt ook dat de Floriade 600.000 euro minder krijgt van de provincie Flevoland. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de provincie 10 miljoen euro zou bijdragen aan het evenement. "Over het grootste deel van de financiële bijdrage van de provincie aan de Floriade zijn afspraken gemaakt: onder andere over de bijdrage aan het kunstprogramma, attracties en duurzaamheidsprojecten. Voor een klein deel van deze bijdrage is koppeling aan de business case niet mogelijk, waardoor er aanspraak moet worden gemaakt op de risicoreserve", schrijven B en W.

Tegenvaller oplossen door risicoreservering
Het college stelt de gemeenteraad voor om deze tegenvallers van in totaal ruim 1 miljoen euro op te lossen door geld te halen uit een speciale pot voor tegenvallers, de risicoreserve. Sinds het begin van de voorbereidingen van Floriade legt de gemeente Almere af en toe geld opzij om eventuele risico's op te kunnen vangen. Tot 1 januari 2021 bedraagt de risicoreservering voor de Floriade 28,8 miljoen euro.

2,5 miljoen euro niet gedekt in begroting
In de brief van het college van B en W valt verder te lezen dat het tot nu toe niet is gelukt om een bedrag van 2,5 miljoen euro via subsidies binnen te halen: "Met de Floriade BV is afgesproken dat zij op het cultuurprogramma fondsen en subsidies probeert binnen te halen die dan ten gunste komen van de te behalen subsidiedoelstelling binnen de gemeentelijke business case." Met andere woorden, de organisatie van de Floriade moet nog proberen om 2,5 miljoen euro aan subsidies voor bijvoorbeeld optredens en kunst binnen te halen. Er is nog een paar maanden tijd om dat voor elkaar te krijgen. Als dat niet lukt, moet er opnieuw geld uit de reserves worden gehaald.

Ook staat in de brief dat het niet goed gaat met de sponsering van het evenement. "Op dit moment zijn er nog geen klinkende namen verbonden aan Floriade Expo 2022. De tijd begint inmiddels te dringen, bedrijven zijn bezig met hun begrotingen voor 2022."

Politiek niet blij met tegenvallers
Een aantal politieke partijen in de gemeenteraad zegt verrast te zijn door de nieuwe tegenvallers. Colette Holter van collegepartij VVD: "Tegenvallers met betrekking tot de Floriade, daar worden wij niet zo blij van. Wij steunen de Floriade want we zien ook dat het veel oplevert voor onze stad maar dit nieuws, dat valt tegen."

Oppositiepartij PVV is kritisch. Toon van Dijk over de tegenvallers: "Ja, de zoveelste in een eindeloze stroom van tegenvallers als het om de Floriade gaat. Met name dat verhaal over die weg. Dat is natuurlijk een enorme stupiditeit. Want op het moment dat je zo'n weg aanlegt dan weet je ook dat daar zwaar materieel overheen moet gaan rijden. Dus daar geen rekening mee houden, ja dat is ongekend dom."

Ook Ruud de Jonge van oppositiepartij PvdA zegt verrast te zijn door de nieuwe tegenvallers en wil geen extra geld uitgeven voor de Floriade: "Wij blijven bij ons standpunt. Geen extra geld vrijmaken. Het moet opgelost worden binnen de bestaande begroting."

In april bleek al dat de Floriade miljoenen extra nodig had van de gemeente. De gemeenteraad praat binnenkort over de nieuwe tegenvallers.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel