Excuses aan Joodse vrouw (80) na dragen nazikleding

URK • Ma 20 september 2021 | 12:48 • Maandag 20 september 2021 | 12:48

De Urker jongeren die eerder deze maand nazikleding droegen, hebben hun excuses aangeboden aan de 80-jarige Lous Steenhuis-Hoepelman. De jongeren gingen afgelopen zaterdag in gesprek met de Joodse vrouw die meerdere concentratiekampen overleefde. Ze boden hun excuses aan met een bos bloemen, laten de gemeente Urk en het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) weten.

Steenhuis-Hoepelman riep vorige week op tot een gesprek. De Urker geschiedenisdocent Maarten Post benaderde de jongeren. In het gesprek vertelde Steenhuis over haar persoonlijke ervaringen in de oorlog. Zij maakte de Holocaust mee en kwam in concentratiekampen Westerbork en Bergen-Belsen terecht. Zij was vorige week in shock, toen ze de beelden van de Urker jongeren in nazikleding zag.

De jongeren gaan over een paar maanden op bezoek in Kamp Westerbork. Daar krijgen ze een rondleiding en Steenhuis-Hoepelman zal een lezing verzorgen. Ook komt er nog een besloten bijeenkomst voor de ouders van de betrokken jongeren.

Volgens de gemeente en CIDI is de jongeren duidelijk geworden wat hun gedrag heeft aangericht bij oorlogsslachtoffers en hun nabestaanden. "Het gesprek heeft ertoe geleid dat de impact van de verkleedactie diep tot hen is doorgedrongen", zeggen ze.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel