Joodse vrouw (80) wil in gesprek met Urker jongeren die nazikleding droegen

URK • Di 14 september 2021 | 17:40 • Dinsdag 14 september 2021 | 17:40

Lous Steenhuis-Hoepelman, een Joodse vrouw (80) uit Amsterdam die meerdere concentratiekampen overleefde, zou graag in gesprek gaan met de Urker jongeren die in SS-uniformen over straat gingen. Ze wil vooral begrijpen wat de jongens bezielde, maar ze wil ook het één en ander bijbrengen. "Ze echt laten weten wat er gebeurd is. En wat ze met dit stomme gedrag aanrichten bij mensen van mijn leeftijd die dit meegemaakt hebben."

Lous was drie jaar oud toen ze op haar onderduikadres werd verraden en werd meegenomen naar Kamp Westerbork. Daar kwam ze in het weeshuis terecht met 51 andere kinderen. Vanaf daar werden ze op de trein gezet. Eigenlijk was de bestemming Auschwitz, maar de trein ging naar Bergen-Belsen. Uiteindelijk zijn de kinderen in 1945 bevrijd, waarop Lous herenigd werd met haar moeder.

'Wat een stelletje malloten'
Het bericht dat een groepje Urkse jongeren in nazikleding door het centrum liep werd voorgelezen door Lous haar dochter. Ze kreeg daarna ook de beelden te zien van jongeren die een Hitlergroet deden. "We hebben tegen elkaar zitten schelden. Wat is dit? Wat een stelletje malloten. Vooral die nazipakken, hoe komen ze eraan? Ongelofelijk."

Lous geeft nog steeds geregeld gastlessen op basis- en middelbare scholen. Ze merkt dat jonge mensen hierdoor beter begrijpen wat er precies is gebeurd in de Tweede Wereldoorlog. Daarom zou ze graag met het groepje Urker jongeren in gesprek gaan. Wat ze tegen ze zou zeggen? "Ik zou ze iets willen vragen. Wat ze bezielden toen ze met SS-uniformen de straat opgingen. En vervolgens wat het voor mij betekent zoiets."

Andere reacties
Pieter Hoekstra van Stichting Urk in Oorlogstijd wil ook graag in gesprek gaan met het groepje jongeren. Hij heeft contact met ze gezocht. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft geschokt gereageerd op de actie. De gemeente Urk is met de politie in gesprek over de te nemen stappen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel