Gehele gemeenteraad Urk maakt statement over jongeren in nazi-kleding

URK • Do 7 oktober 2021 | 20:07 • Donderdag 7 oktober 2021 | 20:07

De gehele gemeenteraad van Urk heeft donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering een statement afgegeven over de jongeren die vorige maand in SS-uniformen door het dorp liepen. "Als gemeenteraad van Urk nemen we hier afstand van. We veroordelen in de scherpste zin mogelijk het misplaatste gebruik van nazi-symboliek of het bagatelliseren van de gruwelen van de holocaust", las fractievoorzitter Meindert Bakker van de ChristenUnie voor.

Het incident met de Urker jongeren zorgde in heel Nederland voor veel ophef. Een tiental jongeren ging in SS-uniformen de straat op en een aantal bracht ook een Hitlergroet uit. Eén jongen droeg een gevangenisoutfit met een Jodenster. De groep bezocht meerdere kroegen. Burgemeester Cees van den Bos reageerde geschokt. Journalisten die later in het dorp reacties wilden halen, werden bekogeld met eieren.

Volgens Bakker had het incident ook op Urk grote impact. "Juist de Urker gemeenschap voelt zich zo scherp verbonden met het Joodse volk en het land Israël. Juist hier werden de afgelopen jaren zoveel initiatieven ontplooid om die verbondenheid handen en voeten te geven." Hij doelt daarmee onder meer op het initiatief voor een stripboek over de geschiedenis van de joodse Israël Samuel Kropveld en zijn gezin en de grootste menora ter wereld die tijdelijk op Urk stond.

Afgelopen zondag was het ook Israëlzondag. In diverse plaatselijke kerken werd de verbondenheid met Israël en het Joodse volk onder de aandacht gebracht. "In Woord en gebed werd die band verstevigd. Als gemeenteraad van Urk sluiten wij ons daar bij aan en onderstrepen wij die band nogmaals van harte", aldus Bakker.

De jongeren hebben na het incident een gesprek gehad met een Joodse vrouw die meerdere concentratiekampen overleefde. Ze boden hun excuses aan met een bos bloemen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel