JOGG Lelystad wil kinderen leren meer groente en fruit te eten

LELYSTAD • Ma 20 september 2021 | 14:17 • Maandag 20 september 2021 | 14:17

Jongeren Op Gezond Gewicht Lelystad (JOGG) start deze week met een campagne, waarmee de organisatie het belang van groente en fruit onder aandacht wil brengen en promoten. De campagneweek is maandagochtend afgetrapt door wethouder Jack Schoone en de JOGG-ambassadeurs Najima en Rachida.

Uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2019 blijkt dat van de Lelystadse middelbare scholieren minder dan een derde dagelijks fruit eet en minder dan de helft dagelijks groente eet. "Als je het voedselpatroon bekijkt vanuit historisch perspectief eten we eerder zoet en vet dan de smaken van groente en fruit", legt Marleen Tibbe van JOGG uit. "Als jagers hadden we vet en zoetigheid nodig om te overleven."

Volgens Tibbe heeft het eten van fastfood te maken met de verleiding. "De officiële groenteboer is uit het straatbeeld verdwenen. Als je de stad in loopt, zie je heel veel fastfood. We willen daarom samen met de scholen een cultuur neerzetten waarin het eten van fruit gestimuleerd wordt."

'Groente... Zet je tanden erin!'
De hele week organiseert JOGG met andere bedrijven en stichtingen onder andere workshops, lezingen en thematafels. Met de campagne 'Groente... zet je tanden erin!' wil de organisatie het eten van groente en fruit een impuls geven. "Deze week zijn er op de scholen tijdens mentoruren gesprekken over de vraag waarom kinderen eerder kiezen voor koek dan voor fruit", aldus Tibbe. Ze ziet de campagne als een start van een lang traject. "We willen dat kinderen van jongs af aan thuis meer keuze krijgen dan alleen groente en fruit. Daar moet de omslag komen. Het is een stukje bewustwording."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel