Drie Urkers op nazi-foto's aangehouden voor verboden wapenbezit

URK • Ma 20 september 2021 | 17:31 • Maandag 20 september 2021 | 17:31

Drie Urkers van 18, 19 en 20 jaar oud zijn aangehouden voor verboden wapenbezit in het onderzoek naar de jongeren die eerder deze maand in nazi-uniformen rondliepen. Volgens de politie werden deze aanhoudingen vrijdag en zaterdag verricht.

Vorige week werd al een 20-jarige man uit Urk aangehouden. Bij hem werd een vuurwapen gevonden. Hij is na zijn verhoor weer vrijgelaten, maar is nog wel verdachte. De drie nieuwe verdachten zijn ook voorlopig vrijgelaten. De politie sluit nieuwe aanhoudingen niet uit.

Het incident met de Urker jongeren zorgde in heel Nederland voor veel ophef. Een tiental jongeren ging in SS-uniformen de straat op. Eén jongen droeg een gevangenisoutfit met een Jodenster. De groep bezocht meerdere kroegen. Burgemeester Cees van den Bos reageerde geschokt. Journalisten die later in het dorp reacties wilden halen, werden bekogeld met eieren.

Excuses
De Urkers die de nazikleding droegen, boden zaterdag hun excuses aan tegenover de 80-jarige Lous Steenhuis-Hoepelman. De Joodse vrouw overleefde meerdere concentratiekampen. Zij had de jongeren voor een gesprek uitgenodigd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel