Geen concrete Flevolandse zaken in Miljoenennota

FLEVOLAND • Di 21 september 2021 | 16:56 • Dinsdag 21 september 2021 | 16:56

De Miljoenennota 2022 voor Flevoland bevat geen concrete kabinetsplannen. De financiën van Nederland werden dinsdag op Prinsjesdag gepresenteerd. Vanwege de demissionaire status doet het kabinet alleen gerichte investeringen op terreinen die niet kunnen wachten. Zoals het klimaatbeleid, woningbouw en criminaliteit.

In de nota staan wel onderwerpen die Flevoland raken, maar die al eerder bekend waren. Zo krijgen gemeenten die worstelen met het budget voor jeugdzorg er gezamenlijk 1,3 miljard euro bij. Voor Almere betekent dat dat er volgend jaar 21 miljoen euro extra bij komt.

Ook wordt er een miljard euro geïnvesteerd om de problemen op de woningmarkt op te lossen. De provincie Flevoland is eerder door de Tweede Kamer aangewezen als plek waar 100.000 huizen kunnen worden gebouwd om het woningtekort aan te pakken.

Belangrijke Flevolandse dossiers als Lelystad Airport, De Lelylijn en de IJmeerverbinding komen niet in de Miljoenennota voor.

Concrete investeringen
Voor heel Nederland zijn er een paar concrete investeringen bekend. Zo trekt het kabinet een kleine 7 miljard euro extra uit voor het klimaatbeleid. Dat geld is bedoeld om te kunnen voldoen aan het Urgenda-vonnis, dat oplegt dat de uitstoot van broeikasgassen flink naar beneden moet. Zo wordt er fors meer besteed aan subsidies voor duurzame energie.

Ook investeren in veiligheid kan volgens het kabinet niet wachten. Vanaf volgend jaar is er jaarlijks structureel €400 miljoen euro beschikbaar voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Daarnaast is er vanaf volgend jaar extra geld om bescherming en veiligheid van bedreigde personen te versterken. Ook verhoogt het kabinet de vergoedingen van de sociale advocatuur om zo toegang tot en beschikbaarheid van rechtsbijstand te waarborgen.

'Nederland goed land om in te leven'
Koning Willem-Alexander zei in zijn troonrede in de Grote Kerk in Den Haag dat er veel onrust en onzekerheid is, maar dat Nederland een goed land is en blijft om in te leven. ''Een land dat zich macro-economisch met de beste kan meten. En als we de toekomst gezamenlijk tegemoet blijven treden, kunnen we heel veel aan.''

De economische groei lijkt er rooskleurig uit te zien. Met een stijging van 3,9 procent in 2021 en 3,5 procent in 2022.

De koning benoemde ook kort dat de regering mensen onrecht heeft aangedaan in de toeslagenaffaire. Ook in Flevoland werden daardoor veel mensen geraakt. Zo waren er in Lelystad 400 gedupeerde gezinnen en in Almere ruim 1700.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel