Historisch vliegtuig even terug op oude thuisbasis

LELYSTAD • Zo 17 oktober 2021 | 15:08 • Zondag 17 oktober 2021 | 15:08

Ze was even terug op Flevolandse bodem: de DC-3 Dakota 'Prinses Amalia'. Met het historische vliegtuig verzorgde DDA Classic Airlines zaterdagmiddag twee rondvluchten vanaf Lelystad Airport.

Ruim vier jaar lang was Lelystad Airport de thuisbasis van de DC-3. Vorig jaar vertrok het vliegtuig om financiële redenen naar Schiphol Oost. De bedoeling van de Dutch Dakota Association was om wel geregeld rondvluchten vanaf Lelystad te blijven organiseren. De coronapandemie stak daar echter tot deze zomer een stokje voor.

Eerste rondvluchten
Sinds eind augustus vliegt DDA Classic Airlines weer geregeld met passagiers. De meeste rondvluchten vertrekken vanaf de huidige thuisbasis Schiphol Oost, zaterdag kwam het toestel voor het eerst weer naar Lelystad. Daar stapten 18 passagiers in voor een rondvlucht over het Zuidelijk Flevoland en de Marker Wadden, een tweede groep vloog over de Veluwe, Zwolle en Oostelijk Flevoland.

Lachende gezichten
"Passagiers komen altijd met een lach aan boord en wij zorgen ervoor dat ze met een nog grotere lach van boord gaan", zegt Annet van Hoorn, die als 'service attendant' de rondvluchten begeleidt. Zij is één van de 100 vrijwilligers die de historische luchtvaartmaatschappij draaiend houdt. "Het uitzicht is geweldig. We vliegen op 300 tot 500 meter hoogte en dan is het alsof je over Madurodam vliegt."

Vliegend erfgoed
Vooraf kregen de passagiers in het kort de geschiedenis van het toestel te horen. De DC-3 kwam in juni 1944 tijdens D-day in actie om parachutisten te droppen, werd na de oorlog het eerste regeringsvliegtuig en kwam uiteindelijk in handen van de Dutch Dakota Association. Wie meer wil weten over het vliegend erfgoed kan terecht op de site van DDA Classic Airlines.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel