'Dwangsom voor bewoner gesplitste woning is terecht'

BIDDINGHUIZEN • Ma 18 oktober 2021 | 11:58 • Maandag 18 oktober 2021 | 11:58

Dronten mag een dwangsom opleggen als bewoner Joris Heemskerk niet vrijwillig snel vertrekt uit een gesplitste woning in Biddinghuizen. Dat heeft de rechtbank bepaald.

De Biddinghuizenaar wilde in het pand blijven wonen tot de Raad van State uitspraak doet in het hoger beroep over de bewoning, maar dat vindt de rechtbank niet nodig.

Heemskerk verloor in april een rechtszaak tegen de gemeente Dronten. De rechtbank besloot toen dat hij de woning moet verlaten. Het gaat om een boerderij, waar een aanbouw is geplaatst bij het oude woongedeelte. Beide delen worden nu bewoond, maar dat niet is toegestaan. Alleen in de oorspronkelijke woning op het erf mag volgens de gemeente Dronten gewoond worden.

Heemskerk ging tegen deze beslissing in beroep, maar de gemeente wilde niet wachten op de uitspraak en legde een dwangsom op. Het gaat om 1500 euro per dag dat hij er blijft wonen, met een maximum van 30.000 euro. Dat verzoek om handhaving is bij de gemeente ingediend door de andere bewoner.

"Het is ons leven dat gesloopt wordt. Wij hebben hier niet om gevraagd"

— Medebewoner

Heemskerk vocht de dwangsom aan in een kort geding. Bij de behandeling daarvan vertelde de andere bewoner dat hij met zijn gezin graag weer in alle rust wil wonen en dat dit hem nu onmogelijk wordt gemaakt. "Het is ons leven dat gesloopt wordt. Wij hebben hier niet om gevraagd", aldus de man.

'Makkelijk elders wonen'
De rechtbank besloot dat de belangen van de gemeente en de medebewoner zwaarder wegen. Ook vindt de rechter dat Heemskerk 'op redelijk eenvoudige wijze' tijdelijk ergens anders kan gaan wonen. Zijn toezegging dat hij de woning zal verlaten als hij het hoger beroep bij de Raad van State verliest, is volgens de rechter ook geen reden om nu van handhaving af te zien.

Het wachten is nu op de uitspraak in het hoger beroep bij de Raad van State. Die zaak wordt behandeld op 22 november. De uitspraak wordt medio januari verwacht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel