Stichting AAP gaat opnieuw Limburgse wasbeer opvangen

ALMERE • Vr 22 oktober 2021 | 12:53 • Vrijdag 22 oktober 2021 | 12:53

De Almeerse Stichting AAP gaat de laatste wasberen opvangen die nog in Limburg rondlopen. Naar schatting leven er nog 17 tot 36 in Limburg, met name in het zuiden. AAP hoopt alle dieren te kunnen opvangen zodat zij niet afgeschoten hoeven te worden.

De afgelopen tijd zijn vangkooien geplaatst, waardoor inmiddels vijf wasberen gevangen zijn. De dieren worden in het verblijf van AAP ook medisch gecheckt en eventueel ontwormd zodat ze geen ziektes kunnen verspreiden.

Tijdens het eerste vangproject, dat tot maart dit jaar liep, kwamen 46 wilde wasberen bij AAP terecht. Daarmee werd afschot van de dieren voorkomen. AAP hoopt opnieuw te bereiken dat het doodschieten van de Limburgse wasbeer niet nodig is.

Wasbeer in Limburg
"De wasberen zijn ooit in het wild terechtgekomen omdat we er onachtzaam mee zijn omgegaan", vertelt David van Gennep van Stichting AAP. Volgens hem zijn de wasberen ontsnapt toen ze werden gehouden als huisdier. Ook komen de dieren naar Limburg vanuit het buitenland. "Langzamerhand is de populatie uitgebreid, vooral omdat we niet op tijd hebben ingegrepen."

Van Gennep vindt het een prima manier om de dieren te vangen en ze opvang te bieden. "Het is geen hel voor wasberen om in gevangenschap te leven, daar kunnen ze heel goed tegen." Dat AAP zich wederom bezighoudt met de opvang van wasberen, heeft ermee te maken dat andere partijen niet bereid werden gevonden die taak op zich te nemen. Van Gennep vermoedt dat niet iedereen de vergunning en expertise heeft om de wasberen een goede quarantaineperiode door te laten maken. Dat heeft te maken met een parasiet die een deel van de dieren bij zich draagt.

Stichting AAP gaat de gevangen wasberen uiteindelijk onderbrengen bij dierentuinen. In het verleden zijn er bijvoorbeeld een aantal naar dierentuin Wildlands in Emmen gegaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel