Korting op huishoudelijke hulp roept weerstand op

LELYSTAD • Wo 27 oktober 2021 | 8:36 • Woensdag 27 oktober 2021 | 8:36

De aangekondigde bezuiniging op de huishoudelijke hulp die Lelystedelingen ontvangen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) leidt tot maatschappelijke en politieke weerstand. Dinsdagavond sprak Daniëlle Buiting van Woonzorg Flevoland, één van die aanbieders, de gemeenteraad toe.

Om de Wmo beschikbaar en betaalbaar te houden wordt de vergoeding voor aanbieders met vijftien procent verlaagd, zo zei de gemeente eerder. Het gevolg is dat de huishoudelijke ondersteuning vanaf 1 mei 2022 wordt aangepast. Het nieuwe niveau noemt de gemeente sober, efficiënt en hygiënisch.

Bodem bereikt
Volgens Buiting van Woonzorg Flevoland is de bodem al bereikt voor wat betreft het korten op huishoudelijke hulp. Een algemene korting van vijftien procent op het budget betekent minder zorg voor alle mensen die er gebruik van maken, vertelt Buiting. "Hierdoor worden kwetsbare cliënten nog kwetsbaarder."

Juist meer budget
Leefbaar Lelystad kondigde na het betoog aan volgende week, tijdens de begrotingsraad, met een voorstel te komen om de geplande korting te schrappen. PvdA, GroenLinks en CDA denken er aan juist meer budget voor de huishoudelijke hulp en de sociale wijkteams beschikbaar te stellen. Dat is nodig, zeker nu de meerjarenbegroting van de gemeente een overschot van een miljoen euro per jaar laat zien. "Ik schaam me dood dat ik in een stad woon waar we over dit soort dingen moeten discussiëren terwijl we geld zat hebben", vindt Sjaak Kruis van GroenLinks.

Dit artikel is geschreven door verslaggever Kees Bakker. Hij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad op Lelystad. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel