Bestuur 50PLUS doet niks met verzoek om Van Rooij te royeren

FLEVOLAND • Wo 3 november 2021 | 13:57 • Woensdag 3 november 2021 | 13:57

Het hoofdbestuur van 50PLUS gaat het verzoek van partijleden om Marc van Rooij te royeren niet behandelen. Volgens de landelijke bestuursvoorzitter Peter Schut heeft het onvoldoende grondslag om er iets mee te doen.

"Er is geen enkele aanleiding om het verzoek in behandeling te nemen", vertelt Schut. Over de exacte reden kan de voorzitter van het hoofdbestuur niet ingaan, maar duidelijk is dat het verzoek geen formele status heeft binnen het hoofdbestuur van 50PLUS.

Van Rooij weet dat het verzoek om hem te royeren komt van drie mensen. Hij is niet op officiële wijze geïnformeerd over een eventueel royement, en moest dat lezen in de media.

Verzoek tot royement
Meerdere leden van de ouderenpartij verzochten om Van Rooij uit de partij te zetten na de onenigheid die ontstond tussen hem en Paul van der Starre. Zij vertegenwoordigden 50PLUS in de Provinciale Staten, en wilden beiden lijsttrekker worden in Almere voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen.

Uit een interne verkiezing kwam naar voren dat Van Rooij de kar mocht gaan trekken in Almere. Maar volgens Van der Starre zijn afspraken over die interne verkiezing op grove wijze geschonden. Omdat het hoofdbestuur daar geen onderzoek naar wil doen, besloot hij de partij te verlaten en alleen verder te gaan in de Staten.

Volgens 50PLUS-voorzitter Schut is er geen aanleiding om te vermoeden dat de verkiezing onrechtmatig is verlopen. Van Rooij sluit zich aan bij die conclusie. Eerder verklaarde afdelingsvoorzitter Pim Reinders van 50PLUS Flevoland dat de verkiezing volgens protocol en dus correct is verlopen.

Geen onderling contact meer
Tijdens de bekendmaking van de uitslag van de lijsttrekkersverkiezing op 15 oktober heeft Van Rooij naar eigen zeggen voor het laatst contact gehad met Van der Starre. Daarna heeft hij niks meer van zijn oud-50PLUS-collega vernomen. Volgens Van Rooij kan dat komen door teleurstelling. Verder laat Van Rooij weten dat hijzelf geen ruzie heeft met Van der Starre.

Ontstemd over eerdere afsplitsing
Door de afsplitsing begint Van der Starre zijn eigen fractie in de Provinciale Staten. In het verleden reageerde hij ontstemd als partijgenoten 50PLUS verlieten. Zo noemde hij het 'pure zetelroof' toen Tweede Kamerlid Liane den Haan opstapte en voor zichzelf verderging. Ook Van Rooij kan dat 'niet rijmen' met de manier waarop Van der Starre nu zelf heeft gehandeld. Door de breuk tussen het duo zitten er momenteel zestien fracties in de Provinciale Staten.

Van Rooij blijft doorgaan onder de vlag van 50PLUS. In de toekomst is hij bereid te blijven samenwerken met zijn voormalig partijgenoot. "Ik werk in de lijn waar 50PLUS voor staat. Als Van der Starre ook volgens die lijn wil werken, dan komen we elkaar zeker op een positieve manier tegen", aldus Van Rooij.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel