'Helft van nieuwe woningen in Lelystad moet betaalbaar zijn'

LELYSTAD • Wo 3 november 2021 | 23:26 • Woensdag 3 november 2021 | 23:26

Van de 40.000 woningen die tot 2040 in Lelystad worden gebouwd, moet de helft bestaan uit sociale huurwoningen, middenhuur en betaalbare koopwoningen. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in de nieuwe Woonvisie.

In die Woonvisie staat wat Lelystad de komende tien jaar wil bereiken op het gebied van wonen. Het percentage van 50 procent voor betaalbare woningen is opvallend, omdat er in de vorige visie van 30 procent werd uitgegaan.

Wethouder Adam Elzakalai: "We hebben gemeend dat als je van 30 procent uitgaat, je een te grote doelgroep mist. We willen juist van starter tot senior kunnen bedienen. Dus die eerste 50 procent moeten betaalbare woningen zijn voor mensen met een bescheidener beurs maar die wel een mooie woning willen hebben. En die andere 50 procent voor andere doelgroepen die ook graag hier willen wonen."

Hoogbouw
In de Woonvisie wordt ook over hoogbouw gesproken, maar alleen 'waar dat past'. Volgens Elzakalai zal dat vooral in het stadshart zijn. "Bijvoorbeeld hier in het centrum, bij het station, dat is een ideale plek om de hoogte in te gaan. Of bij station Lelystad Zuid, als dat er komt, maar dat is wel de intentie. Dat is ook een ideale plek om hoogbouw neer te zetten. Of op het begin of het einde van de stad."

De mogelijkheid om leegstaand vastgoed te transformeren naar woonruimtes wordt ook genoemd in het document. Elzakalai noemt als voorbeeld bedrijfsruimtes op een industrieterrein of leegstaande kantoorruimtes. "Bij dat laatste moeten we in het centrum wel wat terughoudend zijn. Omdat je als volwassen stad, zeker als je wil groeien, ook een bepaalde kantoorvoorraad nodig hebt. Als je alle leegstaande kantoren in het centrum nu zou omzetten tot woningen ben je ook die kantoorvoorraad kwijt."

Kwalitatief goed
Als het aan Elzakalai ligt, worden er veel verschillende soorten huizen gebouwd. Woningen moeten kwalitatief goed en divers zijn. Verder moeten er meer woningen komen die goed gecombineerd kunnen worden met zorg. "Elke Lelystedeling moet zijn totale wooncarrière in Lelystad kunnen doormaken op een fijne en prettige manier."

Voor de Woonvisie definitief kan worden vastgesteld, moet de raad een akkoord geven. Wanneer dat zal gebeuren is nog niet duidelijk.

In eerste instantie schreven we dat de 40.000 extra woningen in Lelystad de komende tien jaar gebouwd moeten worden. Dit is niet correct. De 40.000 woningen moeten in de periode tot 2040 tot stand komen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel