Architecten kunstpaviljoen Almere: "Land uit water, fascinerend en inspirerend."

ALMERE • Ma 8 november 2021 | 7:00 • Maandag 8 november 2021 | 7:00

"Dat wij het kunstpaviljoen mochten ontwerpen op het Floriadeterrein in Almere, is echt fantastisch. We zijn gefascineerd door de polder. Dat het eerst zee was. En nu land". De twee Italiaanse architecten Alessandra Covini en Giovanni Bellotti raken niet uitgepraat over hun opdracht.

Het drijvende paviljoen dat de twee in hun Rotterdamse studio hebben ontworpen, is een voorproefje op het grote kunstmuseum dat over een paar jaar in Almere moet verrijzen. Er zijn tijdens en na de Floriade allerlei exposities die moeten aansluiten bij het uiteindelijke museum.

Tree Floating Rooms
"Het ontwerp dat wij hebben gemaakt, bestaat uit drie delen. Het eerste deel is de steiger naar de expositieruimte. Dat is geen rechte lijn, maar een cirkel. Hierdoor ontstaat de eerste ruimte, namelijk het water aan de binnenkant. Je kunt er zwemmen in de zomer en schaatsen in de winter", vertelt Bellotti.

Hij vervolgt: "De tweede 'kamer' is een rond podium dat je kunt gebruiken als terras om wat te drinken, maar ook voor exposities in de open lucht. De derde ruimte is het paviljoen zelf, waarin van alles mogelijk is."

Flevolands terrazzo
Voor delen van de vloer gebruikt het duo een bijzondere vorm van terrazzo. De techniek van terrazzo is al eeuwenoud. Er worden stukjes restmarmer in klei of cement gedrukt, om een speciale vloer te krijgen. Het geheel wordt gepolijst tot een glad oppervlak.

Terrazzo met schelpen

"Wij maken in ons ontwerp geen gebruik van marmer, maar van schelpen en andere spullen uit de zee. De zee die hier vroeger was. Delen van de vloer zijn op die manier echt gevuld met de geschiedenis van Flevoland”, vertelt Covini. Volgens de architecte wordt er ook materiaal van het land gebruikt in terrazzo. "Steenkool en Hydro korrels zijn heel geschikt."

Hydrokorrels in werk architecten

Kunstwerk
Over alles lijkt nagedacht te zijn bij het paviljoen. Er zitten veel verwijzingen in naar de zee en naar het 'nieuwe land', maar er is ook een duidelijke verbinding met de vele Land Art in Flevoland. Landkunst zoals het Observatorium van Robert Morris tussen Lelystad en Swifterbant. "De bijzondere terrazzo komt terug op speciale plekken. Zo bestaat de steiger uit twaalf losse delen die samen een soort klok vormen. Het zijn de twaalf maanden van het jaar. En bepaalde schelpen in de vloer komen terug op 'tijdstippen' waarbij die schelpen bijvoorbeeld geoogst worden. Ook in het paviljoen zijn plekken zo gekozen, dat ze uitlijnen met de zonsopkomst en -ondergang op de langste en kortste dag van het jaar", vertelt Bellotti.

Het paviljoen gaat op 14 april volgend jaar open, tegelijk met de rest van de Floriade. Na de wereldtuinbouwtentoonstelling blijft het paviljoen nog minimaal 5 jaar staan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel