Zorggroep Almere wil vaart achter komst van boosterprik

ALMERE • Di 9 november 2021 | 13:31 • Dinsdag 9 november 2021 | 13:31

Zorggroep Almere wil dat bewoners en personeel van zorginstellingen snel een derde coronavaccinatie kunnen krijgen. Volgens het ministerie van Volksgezondheid kan vanaf december gestart worden met zo'n 'boosterprik', maar zorgbestuurders én brancheorganisaties ActiZ en SPOT vinden dat te laat. Zorggroep Almere sluit zich daarbij aan.

"We zouden het liever eerder hebben", vertelt Frederique Mensink van Zorggroep Almere. "We zijn daarom blij dat minister De Jonge kijkt naar mogelijkheden om eerder te beginnen." Toch heeft ze ook begrip voor het werk dat nodig is om alle vaccins geleverd te krijgen. Mensink noemt het een 'enorme logistieke operatie'.

Geen corona meer binnen De Kiekendief
De afgelopen tijd zijn bij verschillende locaties van Zorggroep Almere coronabesmettingen vastgesteld. Het gaat om zes positieve gevallen bij negen locaties. Zorgcentrum De Kiekendief, waar in oktober een corona-uitbraak was met 50 besmettingen, is inmiddels weer coronavrij. Mensink vindt de situatie binnen Zorggroep Almere daarmee 'relatief rustig'.

Desondanks is het volgens haar tijd voor de derde prik. "Je ziet landelijk dat het aantal besmettingen onder ouderen en zorgpersoneel weer toeneemt. Onze ervaring is dat na de vaccinaties over het algemeen minder mensen besmet raken en ziek worden." Daarnaast is de vraag naar de 'booster' groot, aldus Mensink. Zo vragen familieleden van bewoners wanneer de derde coronavaccinatie beschikbaar komt.

Advies Gezondheidsraad
Het geven van het boostervaccin gebeurt op advies van de Gezondheidsraad. Volgens het adviesorgaan kan een extra prik de bescherming tegen het coronavirus verbeteren. Er zijn namelijk aanwijzingen dat de effectiviteit van de vaccins iets afneemt bij ouderen.

Zorggroep Almere is in ieder geval klaar om de vaccins toe te dienen. "We staan in de startblokken. Aan ons zal het niet liggen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel