Persconferentie: lockdown met gedeeltelijke sluiting en anderhalve meter

FLEVOLAND • Vr 12 november 2021 | 19:46 • Vrijdag 12 november 2021 | 19:46

Het kabinet heeft een gedeeltelijke lockdown van drie weken afgekondigd. Dat betekent dat niet-essentiële winkels vanaf zaterdag na 18.00 uur dicht moeten zijn, horeca en essentiële winkels vanaf 20.00 uur. Ook wordt de anderhalve meter weer verplicht. Daarnaast wordt opgeroepen om thuis te werken en in huis maximaal vier mensen per dag te ontvangen.

De sluitingstijd voor niet-essentiële winkels geldt de komende drie weken van 18.00 tot 6.00 uur. Dat betekent dat onder andere kledingzaken, kappers, sauna's en zonnebanken gesloten moeten blijven. Bij niet-essentiële winkels moet ook een QR-bewijs worden getoond. Dat hoeft niet bij essentiële winkels, zoals supermarkten.

Essentiële winkels de horeca moeten tussen 20.00 en 6.00 uur dicht blijven. Theaters en bioscopen zijn een uitzondering. Op deze plekken én in de horeca geldt het coronatoegangsbewijs en wordt een vaste zitplaats verplicht. Musea en kermissen blijven een doorstroomlocatie.

Evenementen zijn toegestaan tot 18.00 uur met een maximum aantal van 1250 bezoekers. Minister-president Rutte gaf aan dat de intocht van Sinterklaas zaterdag door mag gaan "als dat van de burgemeester mag".

Beperkte groepsgrootte in onderwijs, sporten mag doorgaan
Het onderwijs krijgt te maken met een maximale groepsgrootte. In het mbo, hbo en wo mogen maximaal 75 personen in een groep aanwezig zijn. Sporten kan doorgaan, maar het bijwonen van wedstrijden kan - zoals eerder al uitlekte - voorlopig niet door publiek. Dat geldt zowel voor wedstrijden van professionals als amateurs. Uitvaarten kunnen plaatsvinden zoals dat nu ook gebeurt.

Maatregelen zijn nodig vanwege oplopende besmettingen
De afgekondigde maatregelen gelden in elk geval tot en met 3 december. Het moet ervoor zorgen dat het aantal coronabesmettingen omlaag gaat. Dat aantal liep de laatste tijd flink op. Er werd donderdag een dagrecord van 16.364 besmettingen bereikt. Het hoogste aantal besmettingen sinds het begin van de coronacrisis. In Flevoland nadert het aantal coronabesmettingen inmiddels de piek van de coronapandemie rond kerst vorig jaar. Toen tikte Flevoland bijna de 2.500 besmettingen aan, deze week zijn 2.085 Flevolanders positief getest.

Nieuwe steunpakketten, mogelijk '2G' of '3G'
Volgens minister-president Rutte wordt er nog gewerkt aan noodzakelijke steunpakketten. Die moeten er op korte termijn komen, zei hij. Minister De Jonge gaf aan dat de campagne voor de 'boosterprik' volgende week begint. Eerst worden senioren benaderd, daarna volgen de andere leeftijdsgroepen. Het kabinet werkt nog aan een systeem, waarmee ondernemers kunnen bepalen of ze '2G' of '3G' als regel hanteren. Met '3G' kunnen klanten of gasten ook naar binnen als zij negatief zijn getest. Dat kan met 2G alleen als iemand gevaccineerd is of hersteld van corona.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel