"Goede band met wethouders cruciaal voor succes burgemeester"

URK • Zo 14 november 2021 | 10:12 • Zondag 14 november 2021 | 10:12

Een goede relatie met de wethouders is essentieel voor een geslaagd burgemeesterschap. Dat stelt Ben Visser, oud-wethouder van Urk en beoogd burgemeester van Eemsdelta, in het tv-programma Over Flevoland Gesproken. Visser vindt dat er nog te weinig aandacht is voor de verhoudingen binnen het college.

Ben Visser heeft onlangs een universitaire studie afgerond, met een masterscriptie over het vak van burgemeester. Hij voelde de behoefte zich in de functie te verdiepen, nadat hij op 31-jarige leeftijd met weinig ervaring was begonnen als burgemeester van Scherpenzeel. Daarmee was Ben Visser in die tijd de jongste burgemeester van Nederland.

Meer zeggenschap voor wethouders
In zijn onderzoek ontdekte hij dat aan een voortijdig vertrek van een burgemeester steeds een conflict binnen het college ten grondslag lag. Om te voorkomen dat het spaak loopt tussen wethouders en de burgemeester, pleit Visser voor een meer prominente rol voor wethouders bij de werving en selectie van een nieuwe burgemeester. Hij verbaast zich erover dat wethouders nu geen concrete stem hebben in dat proces, terwijl zij in hun dagelijks werk het meest met de burgemeester te maken krijgen.

'Daadkrachtig bestuurder'
Ben Visser wijst er ook op dat gemeenten in hun zoektocht naar een nieuwe burgemeester steevast vragen om een verbinder die ook een daadkrachtige bestuurder is. In de praktijk wordt te veel daadkracht van een burgemeester niet altijd op prijs gesteld, signaleert Visser: "Daadkracht wordt wel veel gevraagd, maar niet altijd gepruimd." Vooral als de burgemeester daadkrachtig een andere richting uitgaat dan de gekozen bestuurders, is dat volgens hem een recept voor problemen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel