Minister doet 'morele oproep' om niet varend te ontgassen

FLEVOLAND • Di 16 november 2021 | 22:46 • Dinsdag 16 november 2021 | 22:46

Minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat doet een morele oproep aan schippers en de transportbranche om niet meer varend te ontgassen. "We willen allemaal liever vandaag dan morgen een landelijk verbod op varend ontgassen", laat minister Barbara Visser in een schriftelijke reactie weten aan Omroep Flevoland.

De Flevolandse gedeputeerde Cora Smelik had om een gesprek met de minister gevraagd om snel een oplossing te vinden voor het varend ontgassen. Bij het gesprek was ook de Zeeuwse gedeputeerde aanwezig, want ook in Zeeland wordt varend ontgast.

Volgens Smelik zou de minister hebben gekeken of het mogelijk is om ontgassen snel te verbieden, maar bleek dat niet te kunnen. "De minister heeft aangegeven dat ze juridisch volledig klem zit vanwege internationale afspraken", vertelt de gedeputeerde. Gevreesd wordt voor een zogenoemd 'waterbedeffect'. Als één land het ontgassen verbiedt, dan wordt het probleem verplaatst naar een ander land. "Dat verbod kan pas worden ingevoerd als alle landen het verdrag hebben geratificeerd", laat minister Visser weten.

"We willen allemaal liever vandaag dan morgen een landelijk verbod op varend ontgassen"

— Barbara Visser, demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat

In het gesprek tussen minister Visser en gedeputeerde Smelik is afgesproken dat de Zeeuwse gedeputeerde Dick van der Velde opnieuw met de scheepvaartbranche aan tafel gaat zitten. Van der Velde was eerder ook al de leider van een taskforce over varend ontgassen. Minister Visser laat weten de zorgen van de mensen te begrijpen en wil om die reden de taskforce opnieuw inzetten. "Daarom willen we als Rijksoverheid en provincies graag snel om tafel met het bedrijfsleven om te kijken of we afspraken kunnen maken zodat zij vooruitlopend op een landelijk verbod al gebruik gaan maken van ontgassingsinstallaties", laat minister Visser weten. Wanneer het verbod op varend ontgassen er komt, is nog onduidelijk. Gedeputeerde Cora Smelik verwacht dat dit niet voor 2023 of 2024 gebeurt. Volgens Smelik doet demissionair minister Visser nu een 'morele oproep' aan de sector om alvast te stoppen met varend ontgassen.

Wat is ontgassen?
Tankschepen die minerale oliën of chemicaliën vervoeren hebben te maken met gassen en dampen, die na een lossing in de ladingtanks achterblijven. Als een tankschip voor een volgende reis gasvrij moet worden opgeleverd, dan moeten deze gassen en dampen worden verwijderd. Dit gebeurt door middel van grote ventilatoren, die lucht onder in de tanks blazen. Daardoor kunnen de gassen en dampen aan de bovenzijde van de tank ontsnappen. De gassen/dampen die vrijkomen, zijn zeer gevaarlijk en behoren bijna altijd tot de groep zeer zorgwekkende stoffen. Uit onderzoek van Omroep Flevoland blijkt dat dit tussen de 100 en 400 keer per jaar wordt gedaan op het Marker- en IJsselmeer.

Kaart met ontgassingsroutes

Op kaarten die Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft gemaakt, zijn routes rondom Flevoland groen gekleurd. Daar zou het ontgassen mogen. Volgens Smelik gaat het ILT de kaart niet aanpassen, maar komt er wel bij te staan dat in de groene gebieden ontgassen 'niet wenselijk' is. Handhaven hierop kan de provincie niet. Eerder lieten omwonenden van Schokkerhaven in Noordoostpolder weten dat de ontgasroutes aangepast moeten worden.

Als provincie wil gedeputeerde Smelik samen met ondernemers een alternatief vinden voor de schippers zodat ze voor het officiële verbod al kunnen stoppen met varend ontgassen. Als er een ontgassingsinstallatie in Flevoland moet komen, heeft Smelik aangeboden om mee te denken over de vergunning, de toepassing en hoe de branche zo veel mogelijk geholpen kan worden. Over een jaar moeten de eerste stappen zijn gezet voor de aanleg van de infrastructuur van de ontgassingsinstallaties.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel