RIVM: opnieuw weekrecord met 3.711 positieve tests, 48 ziekenhuisopnames

FLEVOLAND • Di 23 november 2021 | 16:44 • Dinsdag 23 november 2021 | 16:44

Voor de tweede week op rij is er in Flevoland een recordaantal coronabesmettingen vastgesteld. Vorige week dinsdag werd het weekrecord nog op 2.815 positieve tests gezet. Deze week waren er voor het eerst meer dan drieduizend besmettingen in onze provincie. 3.711 Flevolanders testten de afgelopen week positief op het coronavirus. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM.

Er kwamen deze week zes coronasterfgevallen bij in Flevoland. Het gaat om drie Urkers, een Almeerder, een Lelystedeling en een inwoner van Zeewolde. De sterfgevallen op Urk zijn de eerste nieuwe gemelde overlijdens door COVID-19 sinds begin juni. Het sterfgeval in Zeewolde is de eerste in die gemeente sinds begin mei.

48 Flevolanders werden in het ziekenhuis opgenomen vanwege een ernstig verloop van COVID-19, een flinke stijging ten opzichte van de 29 opnames in de week ervoor. Afgezet tegen het aantal inwoners is het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van Urkers opnieuw enorm hoog te noemen. Acht inwoners van de gemeente Urk werden de afgelopen week in het ziekenhuis opgenomen, dat zijn er wel twee minder dan in de week ervoor.

Weekrecords in vier gemeenten, alleen daling op Urk
In vijf van de zes Flevolandse gemeenten nam het aantal nieuwe gemelde besmettingen toe. Almere, Dronten, Lelystad en Noordoostpolder zagen (forse) weekrecords. Zeewolde evenaarde het vorige weekrecord van eind vorig jaar.

In Almere steeg het aantal coronabesmettingen van 1.141 naar 1.624. Daarmee is het hoogste aantal besmettingen in die gemeente, 1.306 eind december vorig jaar, overtroffen. In Lelystad kregen 716 mensen de GGD-test positief terug. De week daarvoor waren dat er 499, wat toen al een weekrecord was.

In Noordoostpolder steeg het aantal nieuwe besmettingen verder naar 584. De 426 van de week ervoor, toen ook al een weekrecord, zijn daardoor weer overtroffen. In Dronten steeg het aantal positieve tests van 204 naar 283. Dat aantal overtreft net het weekrecord van de laatste week van 2020, toen ging het om 275 nieuwe besmettingen in een week.

Besmettingsgraad op Urk wel nog steeds enorm hoog
Zeewolde evenaarde met 174 nieuwe besmettingen het vorige weekrecord uit de kerstweek van vorig jaar. Die gemeente zit nog in een stijgende lijn, dus een nieuw weekrecord lijkt een kwestie van tijd te zijn. Alleen op Urk kwamen er ten opzichte van de 414 besmettingen van vorige week minder positieve tests bij. Maar met 330 nieuwe positieve tests is de besmettingsgraad er nog steeds enorm hoog.

Ten opzichte van de afgelopen weken heeft Urk niet meer de allerhoogste besmettingsgraad van Nederland. De gemeente staat wel nog altijd in de landelijke top tien. Inmiddels zijn er in Voerendaal, Landgraaf, Meerssen, Beek, Barneveld en Brunssum relatief meer besmettingen bijgekomen dan op Urk, in de afgelopen zeven dagen. Daarnaast is de gemeente Noordoostpolder met het weekrecord aan positieve tests net buiten de landelijke top gebleven. Maar ook in die gemeente is de besmettingsgraad hoog te noemen ten opzichte van het landelijke gemiddelde. Een vergelijking tussen gemeentes wordt mogelijk door het aantal positieve tests om te rekenen per 100.000 inwoners. Je kunt hierdoor zien waar corona naar verhouding het meest wordt vastgesteld.

Door de 23.711 positieve testen van de afgelopen week zijn er sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus 56.754 Flevolanders officieel besmet geraakt.

48 ziekenhuisopnames in een week tijd
De afgelopen week zijn er volgens stichting NICE 48 Flevolanders in het ziekenhuis opgenomen vanwege een ernstig verloop van COVID-19. Het gaat om achttien Almeerders, negen inwoners van zowel Lelystad als Noordoostpolder, acht inwoners van Urk, drie mensen uit Dronten en één Zeewoldenaar. In de week ervoor moesten 29 Flevolanders vanwege COVID-19 naar het ziekenhuis.

Met in twee weken tijd achttien nieuwe ziekenhuisopnames door COVID-19 staat Urk opnieuw in de landelijke top twee van gemeenten met nieuwe ziekenhuisopnames, afgezet per 100.000 inwoners. Alleen de gemeente Neder-Betuwe zag (opnieuw) relatief meer opnames in de afgelopen veertien dagen. De ziekenhuisopnames per gemeente zijn omgerekend naar een populatie van 100.000 inwoners om een vergelijking tussen gemeentes mogelijk te maken. In het algemeen zorgen grotere gemeenten in absolute zin nog steeds voor de meeste ernstig zieke coronapatiënten.

Stichting NICE heeft bijgehouden dat er in de afgelopen week landelijk 1.544 patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen. De week daarvoor ging het volgens de bijgewerkte cijfers om 1.316 coronapatiënten. Daarnaast stroomden er volgens de stichting in heel Nederland 289 patiënten door naar de IC. In de week ervoor waren dat er nog 229.

Zes nieuwe sterfgevallen in Flevoland
De afgelopen week zijn er drie mensen uit Urk, en uit Almere, Lelystad en Zeewolde elk één inwoner overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het Flevolandse dodental sinds het begin van de pandemie komt daarmee op ten minste 275. Het absolute aantal sterfgevallen blijft in de provincie het hoogst in Almere met 114, gevolgd door Lelystad met 67, in Noordoostpolder 29, in Dronten 28, op Urk 22 en in Zeewolde 15.

Landelijk zijn er de afgelopen week 265 mensen aan corona overleden. In de week daarvoor waren dat er 173. Het RIVM meldt dat de sterftecijfers achter kunnen lopen. Bovendien zou het aantal sterfgetallen hoger kunnen liggen. Er is namelijk geen plicht om coronasterfgevallen door te geven aan het RIVM.

Steeds hoger percentage positieve Flevolandse testen, recordaantal tests afgenomen
In Flevoland zijn volgens de meest recente gegevens tussen vorige week maandag en afgelopen zondag gemiddeld 2.009 mensen per dag getest door de GGD. Nog niet eerder lag dat gemiddelde zo hoog. Het percentage positieve testen lag die zeven dagen op 23,8 procent. Net als vorige week bleek meer dan één op de vijf uitgevoerde Flevolandse testen de afgelopen week positief te zijn. Dit percentage is voor Urk nog een stuk hoger. Meer dan vijftig procent van alle 'Urker' testen was de afgelopen week positief. Algemeen kan gesteld worden dat bij hoge percentages de werkelijke omvang van het aantal besmettingen hoger moet zijn.

Een week eerder werden er in Flevoland gemiddeld 1.729 mensen per dag getest, waarvan 23,3 procent besmet was met het coronavirus.

De testen hebben landelijk 153.957 nieuwe besmettingen aan het licht gebracht in de afgelopen zeven dagen. Dat is een stijging van 39 procent ten opzichte van de 110.558 van de week daarvoor. Van 629.349 GGD-testen die deze week in heel Nederland zijn afgenomen, is de uitkomst bekend. Van die testen was 22,2 procent positief, tegenover 19,6 procent in de week ervoor.

Een coronatest aanvragen kan telefonisch via 0800-1202, of via coronatest.nl. Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel