Moederbedrijf Facebook zit achter datacenter Zeewolde

ZEEWOLDE • Wo 24 november 2021 | 10:20 • Woensdag 24 november 2021 | 10:20

Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp zit achter de plannen voor een hyperscale datacenter in Zeewolde. Het bedrijf heeft dat woensdagochtend bekendgemaakt.

De gemeente is al sinds 2019 in gesprek over de komst van het datacenter op bedrijventerrein Trekkersveld. De gemeenteraad moet op 16 december een besluit nemen over de plannen.

De gemeente Zeewolde en de provincie Flevoland gaven een toelichting op de plannen van Meta. Kijk hier terug (vanaf 4:30):

Aanvankelijk wilde Meta als initiatiefnemer uit de openbaarheid blijven tot er een besluit was genomen wat juridisch niet meer aanvechtbaar was. De reden dat het Amerikaanse concern zich nu toch eerder bekend heeft gemaakt, is volgens de gemeente Zeewolde vanwege documenten die binnenkort gepubliceerd moeten worden waaruit duidelijk blijkt dat het om Meta gaat.

In februari leek het er al op dat het Facebook zou worden, toen er afbeeldingen van het ontwerp werden gepubliceerd.

'Meta investeert in de omgeving'
De gemeente Zeewolde zegt afspraken te hebben gemaakt met Meta over investeringen in de omgeving. Dat staat in de overeenkomst met het bedrijf die volgende week deels openbaar wordt gemaakt. In die overeenkomst worden geen bedragen genoemd. Bedrijfsgevoelige informatie blijft namelijk geheim.

"Het zijn programma's die we willen dat ze gaan draaien", zegt wethouder Egge Jan de Jonge. "Dat gaat dan over het helpen van het digitaliseren van het midden- en kleinbedrijf in je regio. Dat is niet alleen Zeewolde maar het brede gebied. Vanuit de provincie Flevoland hebben we daar nadrukkelijk op willen inzetten. Maar ook opleidingen, digitaliseren van ouderen, jongeren en op scholen. Aan dat soort programma’s moet je dan denken."

Volgens de wethouder voert Meta dat soort programma's ook uit in het Deense Odense. Daar heeft het bedrijf ook een datacenter staan. "Ze investeren echt in de omgeving waar ze zich vestigen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel