College gaat tegen raad in en wil door met plannen woontoren

ZEEWOLDE • Vr 26 november 2021 | 15:46 • Vrijdag 26 november 2021 | 15:46

Het college van burgemeester en wethouders van Zeewolde zegt dat ze in principe akkoord gaat met de plannen voor een woontoren aan de Strandweg 11. Dat gaat tegen een advies van de gemeenteraad in.

De woontoren van vijf verdiepingen moet op de plaats komen van het vervallen Café ‘t Haventje aan de rand van het centrum. Omdat de woontoren met luxe appartementen bijna 6 meter hoger wordt dan is toegestaan volgens het bestemmingsplan, moet het college besluiten of de bouw door kan gaan. Dat is namelijk de bevoegdheid van B en W. Eerder had het college al aangegeven voor de woontoren te zijn.

Een groot aantal omwonenden is tegen het bouwwerk vanwege de hoogte. De gemeenteraad had daarom met een motie afgedwongen zich ook uit te mogen spreken over de plannen. De raad besloot met één stem verschil de toren niet te willen. Dat advies moest volgens de motie zwaar wegen in het besluit van het college.

College bepaalt
Volgens het college heeft de initiatiefnemer omwonenden goed betrokken, maar blijft een groot aantal omwonenden tegen de plannen. Dat er veel tegenstanders zijn is volgens het college niet bepalend: "Uw college is zelf verantwoordelijk voor de besluitvorming en weegt daarbij de belangen van omwonenden af tegen het belang van het project."

B en W zijn te spreken over het 'landmark' dat het centrum krijgt met de komst van de woontoren en ziet daarnaast een gat in de markt voor de luxe appartementen. Die zijn er volgens het college nu vrijwel niet in het centrum.

Mogelijk nog aanpassingen
Het dagelijks bestuur van de gemeente denkt dat het plan mogelijk nog wordt aangepast omdat de initiatiefnemer heeft aangegeven nogmaals in gesprek te gaan met omwonenden. Een definitief besluit wordt daarom genomen nadat de gesprekken hebben plaatsgevonden.

Dit artikel is geschreven door Maarten Groeneweg. Hij richt zich dit jaar speciaal op nieuws uit Zeewolde en Dronten voor Omroep Flevoland. Voor tips: maarten.groeneweg@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel