St Jansdal en zorgverzekeraars botsen over vergoedingen voor 2022

FLEVOLAND • Wo 1 december 2021 | 6:30 • Woensdag 1 december 2021 | 6:30

Ziekenhuis St Jansdal en zorgverzekeraars liggen met elkaar in de clinch over de afspraken voor volgend jaar. Daardoor is het nog onduidelijk welke verzekeraars vanaf januari nieuwe behandelingen bij het ziekenhuis vergoeden. Met nog geen enkele verzekeraar is een deal gesloten.

Uiterlijk maandag 6 december wil het St Jansdal een laatste voorstel van de verzekeraars op de mat hebben. Vervolgens maakt het ziekenhuis de balans op. Dan zal het laten weten met welke zorgverzekeraars er wel afspraken gemaakt worden. Mensen kunnen daar bij de keuze voor een zorgpolis voor 2022 dan rekening mee houden.

Zorg niet (volledig) vergoed
Op het moment dat een zorgverzekeraar geen afspraken met een ziekenhuis heeft, betekent dit dat de zorg daar niet automatisch en volledig wordt vergoed. Het komt de laatste jaren steeds vaker voor dat er pas op het allerlaatste moment contracten worden gesloten.

De standpunten van de zorgverzekeraars en het ziekenhuis liggen op dit moment ver uiteen, zo laat het St Jansdal weten. Sinds oktober worden er gesprekken gevoerd, maar die hebben dus nog niks opgeleverd.

"De meeste verzekeraars zetten tijdens deze onderhandelingen in op het leveren van aanzienlijk minder patiëntenzorg en krimp van het ziekenhuis in 2022", zo zegt het ziekenhuis. "Het St Jansdal herkent het idee van deze verzekeraars niet dat er te veel of overbodige zorg wordt geleverd."

'Maatschappelijk onacceptabel'
"Wij leveren passende zorg die hun verzekerden nodig hebben en wij kunnen dat ook aantonen met behulp van modellen die door verzekeraars zelf zijn ontwikkeld", zegt bestuurder Arend Jan Poelarends. "Het is maatschappelijk onacceptabel dat het zorgaanbod minder zou moeten worden. Flevoland heeft roerige jaren gekend. Zeker daar is stabiliteit nu zo belangrijk en kan krimp niet aan de orde zijn. Maar ook in Harderwijk willen we juist de IC vergroten en de verpleegafdelingen renoveren."

Zilveren Kruis en VGZ
De belangrijkste zorgverzekeraars voor St Jansdal zijn Zilveren Kruis en VGZ. Bij die bedrijven is 75 procent van de patiënten van St Jansdal verzekerd. Het ziekenhuis omschrijft de gesprekken met Zilveren Kruis als 'constructief' en heeft er goede hoop op dat dit snel tot een contract zal leiden.

Over de onderhandelingen met VGZ zegt St Jansdal dat deze 'veel tijd kosten'. Het ziekenhuis zegt dat andere zorgverzekeraars, waaronder Menzis en ASR, met hun meest recente voorstel 'inzetten op afbouw van het zorgaanbod'.

Mogelijk bezuinigingen
Als een deal met verzekeraars uitblijft, vreest het ziekenhuis 'harde bezuinigingen door te moeten voeren' en de zorg in Harderwijk en Lelystad te moeten afschalen. In een brief aan de verzekeraars schrijft het ziekenhuis: "Uiteraard zijn wij bereid om met jullie te blijven kijken hoe de zorg slimmer en daarmee goedkoper geleverd kan worden. Daar is alleen meer tijd voor nodig en kan niet tijdens een COVID-crisis van ons gevraagd worden."

Reacties zorgverzekeraars
Zilveren Kruis laat weten dat de onderhandelingen inderdaad nog lopen. De zorgverzekeraar verwacht op korte termijn tot een contract te komen, waarin geen sprake is van krimp. "Het staat er goed voor, deze week gaan de overleggen verder." ASR geeft in een schriftelijke reactie aan dat de gesprekken nog in volle gang zijn. "In het belang van onze verzekerden en patiënten alsmede de werknemers in de zorg, hebben wij er vertrouwen in dat wij in de komende periode tot goede afspraken kunnen komen voor het jaar 2022."

Menzis herkent zich niet in beeld St Jansdal
Zorgverzekeraar Menzis laat weten zich niet te herkennen in het beeld dat door St Jansdal geschetst wordt over het afbouwen van het zorgaanbod. "Waar zorgpersoneel zich nu met man en macht inzet om in deze golf opnieuw de zorg draaiende te houden, zetten wij ons in om samen met ziekenhuisbestuurders de zorg in de toekomst ook beschikbaar te houden." Volgens de zorgverzekeraar is corona onderdeel van de gesprekken. "Net als de gezamenlijke ambitie om de groei van de ziekenhuiszorg in 2022 terug te brengen naar 0%." Daarnaast ligt voor Menzis de focus op preventie, zorg die een bewezen meerwaarde heeft, en mogelijkheden voor zorg op afstand.

Situatie Antonius Ziekenhuis
Het Antonius Ziekenhuis met locaties in Sneek en Emmeloord laat weten dat zo'n 70 procent van patiënten vastligt bij Zilveren Kruis/De Friesland, die gezamenlijk zorg inkopen. Daarmee is een langlopend contract afgesloten, dat volgend jaar nog van kracht is. Ook met verzekeraar CZ geldt zo'n langlopend contract. Daar is zo'n 8 procent van de patiënten verzekerd.

Met verzekeraar VGZ wordt momenteel wel onderhandeld over nieuwe afspraken. Er worden geen mededelingen gedaan hoe die onderhandelingen verlopen. Ongeveer 12 procent van de patiënten bij Antonius heeft VGZ als verzekeraar.

Los van de onderhandelingen hoopt het Antonius Ziekenhuis compensatie te krijgen voor de coronazorg. Die moest de afgelopen maanden geleverd worden, maar daar is geen rekening mee gehouden tijdens eerdere onderhandelingen. "Er is behoefte aan een generieke maatregel waar we een vergoeding voor deze zorg kunnen krijgen", laat een woordvoerder weten.

Flevoziekenhuis
Het Flevoziekenhuis in Almere meldt dat met de grootste zorgverzekeraar Zilveren Kruis ook een doorlopend meerjarencontract loopt, dat nog in 2022 van kracht is. Gesprekken met andere verzekeraars zijn nog gaande, waarbij in de meeste gevallen nog geen overeenkomst is over een gewenste uitkomst. In het belang van de (COVID)zorg en de medewerkers hoopt het ziekenhuis tot een 'acceptabele contractering' te komen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel