Gemeente weigert voor derde keer woningbouw op golfbaan

LELYSTAD • Do 2 december 2021 | 22:01 • Donderdag 2 december 2021 | 22:01

Opnieuw heeft de gemeente Lelystad een vergunningsaanvraag voor bebouwing op het Flevo Golf Resort afgewezen. Eigenaar Unigolf wil de helft van de 18 holes golfbaan opofferen om daar 138 woningen te bouwen. De kwestie speelt al sinds 2018 en de gemeente weigert mee te werken aan de plannen.

Volgens Unigolf was de golfbaan niet meer rendabel en leed het bedrijf er verlies op. Om de verliezen goed te maken kwam Unigolf met het plan om 116 luxe huizen aan de zuidkant en 22 woningen aan de noordkant van de baan te bouwen. De golfbaan zou dan worden teruggebracht tot 9 holes. Volgens Unigolf passen de plannen ook goed in de ambitie van Lelystad om meer woningen te bouwen.

De gemeente onderschrijft die laatste gedachte ook, maar niet op de plek van de golfbaan. Een derde aanvraag om te gaan bouwen is dan ook afgewezen. Het Flevo Golf Resort is in de ogen van de gemeente een buffer tussen de stad en het IJsselmeer. Het maakt onderdeel uit van een gebied dat de gemeente de stadsrand heeft genoemd. Daarin zitten enkele woonbuurten in een groene en waterrijke omgeving.

Plannen ontwrichten ruimtelijke structuur
De golfbaan is uniek en dragend voor deze uitgangspunten. Meer woningbouw past niet in het concept en zou zelfs de ruimtelijke structuur ontwrichten, zo schrijft de gemeente in een toelichting op de weigering. Daarnaast is de verwachting dat de Houtribweg die grenst aan het Flevo Golf Resort, door extra huizen drukker zal worden. Om de huizen te beschermen tegen het lawaai moeten er geluidswallen of schermen komen. Deze hebben direct gevolgen voor de beleving van het gebied en de gemeente noemt dit onwenselijk.

Het bestemmingsplan van het Flevo Golf Resort staat ook bebouwing niet toe. Het plan zou dan gewijzigd moeten worden. De gemeenteraad had eerder ook al te kennen gegeven niet aan de plannen mee te willen werken.

Golfbaan al maanden dicht
De problematiek heeft er toe geleid dat Unigolf per 1 januari de golfbaan heeft gesloten, tot groot verdriet van Golfclub Flevoland die huurder was van de baan. De club wil graag het beheer overnemen, maar Unigolf staat dat niet toe. Een oplossing zou zijn dat de gemeente de grond overneemt, maar de partijen kunnen het daarover niet eens worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel