Wisselende reacties raadsleden op nieuws dat Meta voorrang kreeg

ZEEWOLDE • Za 4 december 2021 | 11:35 • Zaterdag 4 december 2021 | 11:35

Gemeenteraadsleden in Zeewolde reageren wisselend op het nieuws dat het ministerie van Economische Zaken zich actief heeft ingezet om het geplande datacenter van Meta met voorrang op het stroomnet te krijgen. Het ministerie bracht vrijdag stukken naar buiten na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) door de Telegraaf.

Om de bouw van het datacenter mogelijk te maken is een constructie bedacht waarbij Meta eerder op het stroomnet aangesloten kan worden. Daarvoor laat het bedrijf op eigen kosten een extra stroomonderstation bouwen. Dit is een constructie die volgens netbeheerder TenneT nog niet eerder is voorgekomen en waarvan het bedrijf geen voorstander is. Volgens woordvoerder Eefje van Gorp van TenneT draagt dit soort afspraken niet bij aan het draagvlak onder burgers. Volgens haar is het hoog tijd dat het Rijk komt met beleid waarin duidelijk wordt gemaakt waar nu precies de prioriteiten liggen op het gebied van energiegebruik en energievoorziening.

"Verbijsterend nieuws", noemt ChristenUnie-raadslid Erik van de Beld de laatste berichtgeving van de Telegraaf en de NRC.

"In de hele procedure zien we dingen gebeuren waarvan we denken dat het Meta wel erg makkelijk wordt gemaakt; dat ze voorrang krijgen ten koste van andere, Nederlandse bedrijven", aldus Van de Beld. "En dat terwijl er nu een taskforce wordt ingericht om bedrijven te helpen die nu niet aangesloten kunnen worden op het stroomnet. Ik vind het echt schokkend." Het raadslid van de ChristenUnie is tegen de komst van het datacenter en hoopt dat andere partijen hun standpunt kunnen heroverwegen. "Al twijfel ik wel of we nu eindelijk wél alle informatie hebben die nodig is om een goede beslissing te maken."

TenneT
Fractievoorzitter van D66 Wenda Westerhuis kijkt niet erg op van de geopenbaarde stukken. "Meta heeft een verzoek gedaan voor het bouwen van een onderstation. Ze betalen dat zelf, en geven het vervolgens aan netbeheerder TenneT. Daar heeft het ministerie toestemming voor gegeven, en die toestemming is goed onderbouwd." Westerhuis is voorstander van de komst van het datacenter.

Ook de twijfels die topambtenaren van het ministerie hebben bij de levering van restwarmte zijn voor Westerhuis niet verrassend. "Dat is niet iets nieuws. Wij interpreteren de stukken anders dan in de media wordt geschreven." Westerhuis is ook niet verbaasd dat toenmalig minister Wiebes aan TenneT vroeg een uitzondering op de gebruikelijke werkwijze te maken voor Meta. "Zo'n datacenter als Meta, daar zijn er geen twintig van. Dit is de derde die er in Nederland zou komen, dat vraagt om maatwerk. Het is logisch dat als er een specifieke vraag komt dat er dan een specifiek antwoord komt dat zorgvuldig is onderbouwd."

'Juiste afweging'
Ben Sonneveld van Leefbaar Zeewolde moet de vrijdag geopenbaarde stukken nog goed bestuderen en vindt het nu nog te vroeg om een 'juiste afweging' te maken. "Maar dat nu blijkt dat ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken een andere mening hadden is wel belangrijk om mee te nemen." De fractievoorzitter van de grootste partij in de gemeenteraad wil later dit weekend met een statement komen.

Ook Henk Parisius van Zeewolde Liberaal wil het laatste nieuws rustig tot zich nemen en dan verhaal halen bij de wethouder. Al wil hij nu wel al kwijt dat veel mensen het niet met de komst van het datacenter eens zijn en dat ook laten horen. "Zo komen er ook veel fabels de wereld in en die gaan een eigen leven leiden."

Ruud Visser van Burger Belang weegt de berichtgeving mee in zijn standpunt over het datacenter. "Ik ben niet voor of tegen, we zijn heel kritisch." Uit de stukken blijkt dat topambtenaren van het ministerie kritisch zijn over de plaatsing van het datacenter in Zeewolde, omdat het niet overeenstemt met het beleid om datacentra aan de randen van Nederland te plaatsen. Visser: "Waarom gaan we niet naar Appingedam, naar Veghel, naar de Lüneburger Heide? Er zijn altijd argumenten te vinden dat iets niet op een bepaalde plek kan komen en die discussie zul je altijd houden. Hier is de infrastructuur tenminste goed."

Het raadslid voor Burger Belang houdt de kaarten nog tegen de borst over wat hij gaat stemmen en wil een open en 'futuristische blik' op de toekomst houden.

Provincie
Gedeputeerde Jop Fackeldey van de provincie Flevoland vindt het gebruik van de definitie 'voorrang' voor Meta in dit geval niet juist. Het datacenter kan gebouwd worden, juist doordat het bedrijf zelf een grote investering doet. Dat heeft verder geen invloed op andere bedrijven die wachten op een aansluiting op het stroomnet, vindt hij. Dat deze methode op bepaalde plekken voor gefronste wenkbrauwen zorgt, heeft volgens hem te maken met de nieuwigheid ervan. Dit soort constructies zou in de toekomst best vaker kunnen plaatsvinden, denkt de gedeputeerde.

Hij vindt wel dat er duidelijk beleid moet komen op het gebied van de bouw van datacentra. Daar wordt zowel bij de provincie als het Rijk druk aan gewerkt, zo benadrukt Fackeldey.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel