Statenbrede motie van treurnis tegen GS over datacenter

FLEVOLAND • Do 9 december 2021 | 6:04 • Donderdag 9 december 2021 | 6:04

Gedeputeerde Staten hadden de Statenleden veel beter moeten informeren over het datacenter in Zeewolde. Die boodschap uitten Provinciale Staten woensdag tijdens een zeer kritisch debat met het dagelijks bestuur van de provincie. Omdat de betrokken gedeputeerden weinig berouw toonden, werd er na een discussie van zes uur een motie van treurnis tegen het gehele college van GS ingediend. Die motie werd unaniem aangenomen.

De Staten waren erg verontwaardigd over de gebrekkige informatievoorziening van de afgelopen tijd. Wat vooral stak was de positieve brief van GS over het datacenter aan het Rijk. Hierin werd het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gevraagd om de komst van het bedrijf mogelijk te maken. Deze brief werd zonder medeweten van Provinciale Staten verstuurd en dat had volgens de fracties nooit gemogen.

Gedeputeerde Appelman moet nu binnen drie maanden een feitenrelaas opstellen waarin de partijen kunnen lezen wat er met wie is afgesproken als het gaat om het datacenter. In dat stuk moet ook staan welke opstelling Gedeputeerde Staten daarbij hebben ingenomen en welke rol de provincie in de toekomst nog kan spelen.

Een motie van treurnis geeft aan dat Provinciale Staten de gang van zaken betreurt. De motie is niet bindend, bewindspersonen hoeven geen consequenties te trekken uit een aangenomen motie van treurnis.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel