Milieuprobleem Schiphol ook probleem voor Lelystad Airport

LELYSTAD • Do 9 december 2021 | 12:42 • Donderdag 9 december 2021 | 12:42

Als het kabinet beperkingen oplegt aan het aantal vluchten op Schiphol om aan de milieuregels te voldoen, heeft dat vrijwel zeker ook gevolgen voor de geplande vakantievluchten op Lelystad Airport. In de ontwerp-natuurvergunning van het poldervliegveld wordt namelijk gezegd dat Lelystad zogeheten stikstofruimte kan gebruiken van een overschot dat Schiphol hiervan zou hebben. Dat lijkt dus niet zo te zijn.

Zoals de NOS woensdag berichtte, bestaan er in het kabinet grote zorgen over de milieuregels van Schiphol. De nationale luchthaven moet het aantal vliegbewegingen mogelijk met twintig procent terugbrengen tot maximaal 400.000 per jaar om aan de normen voor de uitstoot van stikstof en geluidsoverlast te voldoen. Het demissionaire kabinet praat vrijdag over het probleem.

Stikstofruimte
De relatie tussen Schiphol en Lelystad Airport zit hem in dit geval in de zogeheten stikstofruimte. Dat is de maximale hoeveelheid stikstof die mag worden uitgestoten. Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuurbeheer en Visserij) wilde in februari de ontwerp-natuurvergunning voor Lelystad goedkeuren, omdat er volgens haar voldoende stikstofruimte was.

Voor de eerste fase van de uitbreiding tot 10.000 vliegbewegingen per jaar wil de minister voor alle activiteiten op en rond Lelystad Airport de uitstoot van 67,1 ton stikstofoxide per jaar toestaan. Het argument van de minister was in februari dat Lelystad Airport deze 67,1 ton zou kunnen halen uit de stikstofruimte van Schiphol. Daar zou sprake zij van een niet benut overschot aan stikstofuitstoot. Dit heet extern salderen.

Als klopt dat Schiphol nu zelf niet aan de milieu- en stikstofregels kan voldoen, lijkt het onwaarschijnlijk dat er nog sprake is van een stikstofoverschot waarvan Lelystad Airport voor de vakantievluchten gebruik kan maken. Lelystad zal dan in de eigen omgeving zelf op zoek moeten naar een oplossing voor de benodigde stikstofuitstoot.

'Pure fictie'
Critici van Lelystad Airport hebben direct al aangegeven dat het ‘lenen’ van stikstofruimte uit het overschot van Schiphol niet kan kloppen. De Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL) zeiden afgelopen maart dat Schiphol helemaal geen stikstofruimte over heeft. Dat was al niet zo in 2008, het jaar waarop gegevens in de ontwerp-natuurvergunning voor Lelystad Airport zijn gebaseerd, zei Leon Adegeest. “Dit is pure fictie”, zei hij in maart bij Omroep Flevoland. Hij riep de minister op de ontwerp-natuurvergunning alsnog af te wijzen.

Volgens Adegeest kloppen de stikstofberekeningen voor Lelystad Airport niet. Hij en actiegroep Hoog Overijssel eisten onlangs bij de Raad van State dat het ministerie van LNV de rekenmethode openbaar maakt.

Afgelopen april bracht de Commissie voor de Milieueffectrapportage (mer) twee kritische adviezen uit over de stikstofproblemen op Schiphol. De commissie constateerde dat de berekeningen niet duidelijk zijn, omdat verschillende aantallen vliegbewegingen en rekenmethoden zijn gebruikt. Een woordvoerder van de commissie zei destijds dat het onwaarschijnlijk is dat Lelystad Airport kan profiteren van een overschot aan stikstofuitstoot van Schiphol, omdat er veel vraagtekens zijn bij wat Schiphol zelf uitstoot.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel