Gemeente wil voorkeursrecht landbouwgrond met oog op groei van Tollebeek

TOLLEBEEK • Do 9 december 2021 | 22:58 • Donderdag 9 december 2021 | 22:58

De gemeente Noordoostpolder is van plan om voorkeursrecht aan te vragen op landbouwgrond aan de zuidwestkant van Tollebeek. Dit met het oog op mogelijke uitbreiding van het dorp in de toekomst.

De gemeente wil het eerste recht van koop op een lap grond van 21 hectare die nu nog in handen is van het Rijksvastgoedbedrijf. Op een losse inpassingslocatie na is er binnen de huidige bebouwde kom van Tollebeek geen ruimte meer voor uitbreiding. De laatste nieuwbouwwijk van het dorp is inmiddels alweer tien jaar geleden afgerond. Dit jaar werd alleen nog een nieuwbouwproject op de plek van de voormalige Mariaschool gebouwd.

De gemeenteraad van Noordoostpolder moet binnen drie maanden instemmen met het opleggen van het voorkeursrecht.

Moet Tollebeek groeien?
Tollebekers zijn begin dit jaar nog bevraagd over de toekomst van hun dorp. Ze konden onder meer aangeven of het dorp zou moeten groeien of dat het zo groot moet blijven als het nu is. Een meerderheid van de Tollebekers is voorstander van uitbreiding.

Woningen in het dorp zijn onder meer gewild onder Urkers die vanwege de huizenschaarste op Urk elders een huis zoeken. Maar ook Tollebeker jeugd wil graag in het eigen dorp blijven wonen. Als Tollebeek in zuidwestelijke richting groeit, komen de dorpsgrenzen van Urk en Tollebeek weer iets dichter bij elkaar te liggen.

Urk breidt met de Zeeheldenwijk nu eerst uit aan de zuidkant, Maar in de verdere toekomst richt Urk de blik weer op het oosten, naar Tollebeek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel