Groningse politici kijken wisselend terug op komst datacenter

ZEEWOLDE • Vr 10 december 2021 | 6:04 • Vrijdag 10 december 2021 | 6:04

Zeven jaar na de komst van een datacenter van Google in de Groningse gemeente Eemsmond, zijn de lokale politici daar nog steeds verdeeld over dit besluit. De gemeenteraad daar moest toestemming geven voor de komst van het tech-concern. De gemeenteraad van Zeewolde zit nu in een vergelijkbare situatie.

Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, wil in de Flevolandse gemeente een datacenter bouwen. De gemeenteraad van Zeewolde wil daar op 16 december een besluit over nemen.

"Hier is het een beetje tegen gevallen", vertelt voormalig raadslid Linda Visser uit Eemsmond. In haar gemeente stemde de gemeenteraad voor de komst van Google. Het zou veel werk opleveren voor de regio. Harrie Sienot was in die tijd wethouder van de gemeente Eemsmond. "We waren er erg blij mee als gemeentebestuur", vertelt Sienot. Hij staat nog steeds achter het besluit dat destijds is genomen.

"De lokale aannemers hier hebben er werk aan gehad. Maar, daarin moeten we eerlijk zijn, zijn er veel buitenlanders die hier gebouwd hebben." In het datacenter is er werk voor 150 man. Voor de bouw van het datacenter waren zo’n duizend werknemers nodig. Ondanks dat hebben volgens de oud-wethouder de lokale ondernemers er voordeel bij gehad.

Het datacenter van Google werd in 2014 gebouwd op industrieterrein Eemshaven in de toenmalige gemeente Eemsmond. Na de fusie van vier Groningse gemeenten ligt het datacenter nu in de gemeente Het Hogeland.

Voor- en nadelen
Oud-raadslid Linda Visser is kritisch op de gang van zaken. Zij had destijds toch meer informatie willen hebben. Volgens haar is een gemeente helemaal niet opgewassen tegen een groot bedrijf zoals Google. "De raad al helemaal niet, dat is een lekenbestuur", zegt Visser. Ook de kennis van wethouders en de burgemeester is volgens haar niet afdoende om met een groot bedrijf als Google zaken te doen. Mensen met verstand van zaken kunnen volgens Visser ingehuurd worden, maar vraagt zich wel openlijk af of dat alsnog kritisch wordt gedaan. Ze vreest dat deskundigen worden ingehuurd die de positieve kanten verder positief belichten. "Ik mis heel vaak de afwegingen van de voor- en nadelen. Met name de nadelen worden niet goed belicht."

Oud-wethouder Harrie Sienot is het daar niet mee eens. "Ik denk dat we best wel kritisch zijn geweest." Volgens hem is er bijvoorbeeld veelvuldig gekeken naar de mogelijkheid om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Ook de werkgelegenheid die Google met zich mee zou brengen, is volgens de oud-wethouder nauwlettend gevolgd. "We waren er van overtuigd dat het positief uitpakte."

Tip aan de raad van Zeewolde
Linda Visser is niet overtuigd van de voordelen van Google in haar gemeente. Ze hoopt dat de gemeenteraad van Zeewolde iets opsteekt van de lessen die zij getrokken heeft met de komst van het datacenter van Eemsmond. "Ik wil meegeven: wees gewoon heel kritisch. Kijk of het echt iets oplevert voor de regio. Zorg dat je gewoon inwoners betrekt in zo'n proces. Dat is ook wel zo'n ding dat vaak mis gaat."

Dit verhaal is tot stand gekomen door een samenwerking met RTV Noord en NOS Bureau Regio.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel