Grootste raadspartij zegt 'nee' tegen komst datacenter

ZEEWOLDE • Vr 10 december 2021 | 14:21 • Vrijdag 10 december 2021 | 14:21

Leefbaar Zeewolde keert zich tegen de komst van het grote Meta-datacenter in Zeewolde. De grootste partij in de raad vindt dat er te veel onzekerheden kleven aan het project. Dat zegt fractievoorzitter Ben Sonneveld in het tv-programma Over Flevoland Gesproken.

Leefbaar Zeewolde vreest dat de gemeente vol komt te staan met windmolens om groene stroom op te wekken, om te voldoen aan het enorme energieverbruik in het datacenter.

Ook heeft Sonneveld twijfels over de belofte dat de restwarmte die vrijkomt in het datacenter zal worden gebruikt om woonwijken te verwarmen: "Dat zit vol met onzekerheden." Verder vindt zijn partij dat de informatievoorziening aan de bevolking over het project ver ondermaats is.

"We zijn uiteindelijk tot de slotsom gekomen dat we niet met dit plan in kunnen stemmen."

— Ben Sonneveld, fractievoorzitter Leefbaar Zeewolde"

Verdeeldheid bij collegepartijen
Leefbaar Zeewolde is na de ChristenUnie de tweede collegepartij die het datacenter afwijst. De gemeenteraad van Zeewolde stemt donderdagavond over een wijziging in het bestemmingsplan, die de komst van het datacenter mogelijk moet maken. Afgaand op eerdere uitspraken van fracties, lijkt een nipte meerderheid achter het plan te staan.

De gemeenteraad van Zeewolde telt in totaal 19 zetels. Leefbaar Zeewolde heeft er 5, de ChristenUnie 3. De stemverhouding lijkt nu dus te liggen op 11 stemmen vóór, 8 stemmen tegen.

Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, wil de komende jaren een enorm datacenter neerzetten op industrieterrein Trekkersveld. De laatste weken neemt het verzet tegen de plannen toe. Dat heeft inmiddels geleid tot petities, kritische perspublicaties en Kamervragen.

De uitzending van Over Flevoland Gesproken met Ben Sonneveld is zondag bij Omroep Flevoland op tv te zien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel