Tegenslag voor proefproject om Nagele aardgasvrij te maken

NAGELE • Di 21 december 2021 | 22:42 • Dinsdag 21 december 2021 | 22:42

Het proefproject om 500 woningen in Nagele aardgasvrij te maken staat onder druk. De woningen komen niet meer in aanmerking voor een duurzaam energielabel vanwege nieuwe regels. Daardoor lopen de woningeigenaren benodigde subsidie mis om de overgang van aardgas naar het nieuwe warmtesysteem te maken, zegt woningcorporatie Mercatus.

Momenteel zijn er acht huizen en een schoolgebouw aangesloten op het nieuwe warmtesysteem. Op de daken van de woningen zijn zonnecollectoren geplaatst, die in de zomer water opwarmen dat vervolgens wordt opgeslagen in geïsoleerde opslagtanks onder de grond. In de winter wordt het warme water gebruikt om de gebouwen te verwarmen.

Mislopen van duizenden euro's
Volgens Ton Beurmanjer, directeur van woningcorporatie Mercatus, is voor volgend jaar bepaald dat hiervoor alleen nieuwe woningen een groen energielabel krijgen. Voor bestaande bouw geldt dat niet. Daardoor lopen Mercatus en de particuliere woningeigenaren in Nagele tot wel 3.000 euro aan subsidie mis, omdat zij op hun huidige, minder duurzame, energielabel blijven zitten. "Dit kan niet de bedoeling zijn geweest van de pilot", zegt Beurmanjer.

De directeur vindt het zeker de moeite waard om aan de slag te gaan met verduurzaming. Mercatus wil daar ook in investeren, maar vindt het onbegrijpelijk dat subsidies nu niet worden gebruikt. "Een veelbelovende pilot wordt zo de nek omgedraaid."

Voor 2022 staan 60 woningen in Nagele gepland die van het aardgas moeten en dat project staat nu op de tocht zegt Beurmanjer: "We gaan daarom het gesprek met de politiek aan om dit aan te passen."

Teleurstelling
Ook Rutger Bergboer, projectleider van de coöperatie Energiek Nagele betreurt dat de spelregels zijn veranderd. "Het betekent niet dat alles nu van tafel gaat, maar dit vormt wel een bedreiging. We moeten ons hard achter de oren krabben nu is bepaald dat we met dit systeem tussen wal en schip vallen."

Naast de verduurzaming missen de woningeigenaren en Mercatus ook andere voordelen van het aardgasvrij maken van de woningen. "De waarde van een woning stijgt als die een duurzamer energielabel toegewezen krijgt. Ook deze winst vervalt."

'Nagele in Balans'
Nagele is één van de 27 deelnemers aan een proefproject van de overheid om alternatieven te onderzoeken voor het gebruik van gas. De projecten zijn vooral opgezet om kennis op te doen, zodat andere wijken in het land ook van het gas af kunnen. Voor de initiatieven, zoals in Nagele, is tien jaar uitgetrokken. Het project wordt ook wel 'Nagele in Balans' genoemd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel