Misschien toch restwarmte Meta-datacenter naar Almere of Lelystad

ZEEWOLDE • Do 23 december 2021 | 18:02 • Donderdag 23 december 2021 | 18:02

Restwarmte van het toekomstige datacenter van Meta in Zeewolde wordt toch mogelijk wel aan Almere en Lelystad geleverd. Dat laat de gemeente Zeewolde weten. Eerder gaf de gemeente aan dat het te duur zou zijn om restwarmte van het datacentrum van Meta verder te verspreiden dan Zeewolde en Harderwijk. De gemeente komt daar nu op terug na berichtgeving van de Lokale Omroep Zeewolde en Omroep Flevoland. Er is nog geen onderzoek gedaan naar de mogelijkheid. De stuurgroep restwarmte, waar de Provincies Flevoland en Gelderland en de gemeenten Zeewolde en Harderwijk in zitten, geeft aan hiervoor open te staan.

Restwarmte voor zo’n 125.000 woningen gaat verloren als alleen Zeewolde en Harderwijk stadsverwarming krijgen van het datacenter. Er zijn in de directe omgeving bij lange na niet genoeg woningen om alle restwarmte te benutten.

Hoogleraar Climate Design & Sustainability van de TU Delft, Andy van den Dobbelsteen, gaf woensdag aan het "pure verspilling" te vinden dat maar maximaal 17% van de restwarmte van het datacentrum wordt benut als alleen woningen in Harderwijk en Zeewolde aangesloten worden.

Niet uitgesloten
De gemeente Zeewolde geeft donderdag in een reactie aan in eerste instantie gekeken te hebben naar de afzetmogelijkheden binnen de cirkel van 10 kilometer omdat dat het meest kansrijk leek op basis van eerdere onderzoeken. "Maar eventuele uitbreiding in de toekomst is daarmee, wat de stuurgroep betreft, niet uitgesloten. Maar dat is op dit moment nog niet onderzocht qua kosten en mogelijkheden." Een kilometer leiding zou een half miljoen euro moeten kosten.

Restwarmte leveren aan Almere en Lelystad is niet onlogisch aangezien beide steden al een stadswarmtenetwerk hebben.

In eerste instantie schreven we dat de reactie op dit nieuws werd gegeven door stuurgroep restwarmte, maar deze was enkel van de gemeente Zeewolde.

Dit is nieuws van de Lokale Omroep van Zeewolde, gemaakt door Maarten Groeneweg. Omroep Flevoland en de Lokale Omroep van Zeewolde werken dit jaar nauw samen om meer lokaal nieuws te brengen. Heb je een tip, mail dan naar maarten.groeneweg@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel