Energiedeskundige: 'belofte gratis restwarmte datacenter is onzin'

ZEEWOLDE • Di 14 december 2021 | 6:47 • Dinsdag 14 december 2021 | 6:47

Het is onzin om gratis restwarmte van een datacenter te beloven. Dat zegt energiedeskundige Stefan Mol uit Almere. "Het is gewoon heel vreemd om te doen alsof je iemand een cadeautje geeft, terwijl je zelf ergens vanaf moet."

De toezegging over de restwarmte staat in de afspraken tussen de gemeente Zeewolde met het bedrijf Meta, dat het datacenter daar wil bouwen. Volgens energiedeskundige Mol is de 'gratis restwarmte' een sigaar uit eigen doos. "Een datacenter produceert altijd restwarmte, een afvalproduct. Daar moeten ze vanaf. Als dat niet zou lukken, zou het datacenter zo ver opwarmen dat het bij wijze van spreken doorbrandt. Normaal kost ze dat geld. Dus als ze er vanaf kunnen door het in een warmtenet te stoppen, is dat een heel aantrekkelijke oplossing."

'Alleen rendabel rondom datacenter'
Alleen direct rondom het datacenter is de restwarmte het meest rendabel. Mol: "Elke kilometer leiding kost geld. Dan heb je het over een half miljoen euro per kilometer om aan te leggen. En dat drukt natuurlijk op de businesscase van een warmtenet."

Ook zet de energiedeskundige vraagtekens bij de periode van twintig jaar voor de gratis restwarmte die in de afspraken wordt genoemd. "Ik vind dat heel raar, omdat de Dutch Data Center Association, de brancheorganisatie voor datacenters, een paar jaar geleden al heeft beloofd alle restwarmte altijd te schenken, juist ook omdat ze er vanaf moeten. Echt heel vreemd dat Meta zou suggereren dat ze er maar voor twintig jaar vanaf willen."

Donderdag stemt de gemeenteraad van Zeewolde over het bestemmingsplan dat de komst van het datacenter mogelijk kan maken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel