Stichting AAP: 'Ontsnapte kangoeroe loopt absoluut gevaar'

TOLLEBEEK • Do 30 december 2021 | 19:30 • Donderdag 30 december 2021 | 19:30

"Het dier loopt op dit moment absoluut gevaar." David van Gennep van stichting AAP maakt zich grote zorgen om de ontsnapte wallaby bij Tollebeek. "Dit soort dieren kunnen vrij makkelijk de weg opschieten. En dan uiteindelijk als verkeersslachtoffer langs de kant van de weg eindigen." Van Gennep raadt dan ook aan om het dier niet op te jagen.

De wallaby met de naam Hop ontsnapte maandag uit zijn verblijf aan het Urkerdwarspad bij Urk. Woensdagavond werd het kleine Australische buideldier gespot bij de Urkerweg bij Tollebeek. De politie kwam direct met meerdere auto's naar het dorp, maar de wallaby was al weggesprongen. Vermoedelijk houdt het beestje zich schuil in het bos ten noorden van Tollebeek. Sindsdien ontbreekt elk spoor.

"Het ontsnappen van dit soort dieren is eigenlijk schering en inslag", zegt de directeur van stichting AAP. Vaak loopt het ook fataal af voor de ontsnapte dieren. Het beste scenario zou zijn als iemand het dier in een schuur vindt en dat een dierenarts met een verdovingspijltje de wallaby kan vangen. Van Gennep adviseert om vooral niet achter het dier aan te gaan. "Dat betekent dus uiteindelijk dat het vroeger of later ergens onder een auto terechtkomt. Ga er dus vooral niet achteraan rennen, het heeft geen enkele zin. En je hebt de dood van een dier op je geweten."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel