Ministerschap van burgemeester Weerwind bevestigd

ALMERE • Zo 2 januari 2022 | 14:12 • Zondag 2 januari 2022 | 14:12

D66 heeft zondag bevestigd dat burgemeester Franc Weerwind van Almere minister voor Rechtsbescherming wordt. Ook het Bureau Woordvoering Kabinetsformatie en Weerwind zelf bevestigen zondag de kandidatuur voor het kabinet Rutte IV. Donderdag kwam al naar buiten dat Weerwind (D66) Sander Dekker (VVD) gaat opvolgen op deze ministerspost.

De partij van Weerwind schrijft op de website: "Franc Weerwind (57) is onze kandidaat-minister voor Rechtsbescherming. Franc is nu nog burgemeester van Almere. Dat doet hij sinds 2015 met veel plezier en een grote betrokkenheid. Voordat hij in Almere aan de slag ging, was hij burgemeester van Velsen, en daarvoor burgemeester van de gemeente Niedorp. Franc is ook medeoprichter van de Stichting Vriendschapsbanden Nederland Suriname. In zijn vrije tijd verdiept hij zich in Nederlandse keramiek uit de periode 1880-1940. Franc woont samen met zijn partner én zijn twee katten Nina en Simon (inderdaad, vernoemd naar jazzartiest Nina Simone)."

"Graag informeer ik u dat ik ben voorgedragen als minister voor Rechtsbescherming."

— Franc Weerwind, burgemeester Almere

Franc Weerwind bevestigde zelf zondag ook zijn vertrek als burgemeester. In een brief aan de fractievoorzitters van de Almeerse gemeenteraad schrijft hij: "De afgelopen weken is mijn naam in verband gebracht met (verschillende) ministersposten aangaande de vorming van het nieuwe kabinet. Vandaag heeft mijn partij D66 kenbaar gemaakt welke kandidaat-bewindspersonen worden voorgedragen voor het nieuwe kabinet. Graag informeer ik u dat ik ben voorgedragen als minister voor Rechtsbescherming. Hierna volgt een gesprek met de formateur. Hiermee is ook het moment gekomen, dat ik deze informatie met u kan delen."

Gesprek met formateur
Maandag heeft de Almeerse burgemeester een gesprek met formateur Mark Rutte. Als dat goed verloopt en de achtergrond-check van Weerwind goed is, dan wordt hij op 10 januari beëdigd door koning Willem-Alexander.

Ommezwaai
Drie maanden geleden gaf Weerwind nog aan dat het ministerschap niet iets is dat hij op korte termijn ambieert. "Ik heb een klus te doen in Almere en dit staat absoluut niet in de agenda", liet hij in oktober weten. Wie zijn opvolger wordt is nog niet bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel