Weerwind noemt privégebruik dienstauto 'domme fout'

ALMERE • Do 23 februari 2023 | 14:19 • Donderdag 23 februari 2023 | 14:19

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) noemt het privégebruik van zijn dienstauto toen hij burgemeester van Almere was 'een domme fout'. "Ik had het reglement moeten kennen en moeten toepassen en dat heb ik niet gedaan", zegt hij. Volgens Weerwind kreeg hij ook geen waarschuwingen vanuit de gemeente. "So be it. Ik ben verantwoordelijk voor wat ik aanlever."

"Ik ga vergoeden wat ik had moeten vergoeden", laat Weerwind weten aan het ANP. Hij zegt dat hij alle ritgegevens periodiek bij de gemeente inleverde en dacht dat hij daarmee juist handelde. Maar de gemeente Almere laat privégebruik van de dienstauto niet toe.

5.000 kilometer
Uit een donderdag gepubliceerd overzicht van de gemeente blijkt dat het om ruim 5.000 kilometer aan privékilometers gaat, verdeeld over 51 ritten. Het belangrijkste vindt Weerwind nu dat deze zaak wordt opgelost. Hij is daarover in gesprek met de Belastingdienst en de gemeente Almere.

Waarnemend burgemeester Ank Bijleveld maakte vorige week bekend dat Weerwind tussen 2017 tot en met 2021 zijn dienstauto gebruikte voor privéritten. De minister was ervan op de hoogte gesteld dat dit zou gebeuren, maar hij zegt dat het bericht toch als donderslag bij heldere kwam. "Ik heb me jaren met ziel en zaligheid voor de gemeente ingezet. Wat er nu naar buiten is gekomen, voelt en proeft niet goed. Niet als bestuurder en niet als mens. Ik heb een domme fout gemaakt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel