Weerwind reed 5.000 privékilometers met dienstauto

ALMERE • Do 23 februari 2023 | 11:30 • Donderdag 23 februari 2023 | 11:30

Minister Weerwind voor Rechtsbescherming heeft als burgemeester van Almere tussen 2017 en 2021 in totaal ruim 5.000 kilometer aan privéritten gereden met zijn dienstauto met chauffeur. Dat blijkt uit een overzicht dat de gemeente heeft vrijgegeven. Het ging om in totaal 51 ritten.

De gemeente heeft niet voor elke rit aangegeven waar die naartoe ging. De woordvoerder noemt alleen ritten naar de kantoren van stichting Het Vergeten Kind in Utrecht, de Fietsersbond in Utrecht en BPD Cultuurfonds in Amsterdam. Het gaat dan om 3.741 km aan zogeheten 'nqq'-ritten, die Weerwind maakte voor werk dat niet direct met zijn functie te maken had. Verder reed hij 1.337 'echte' privékilometers ('niet nqq')

De oud-burgemeester had de wagen niet mogen gebruiken voor privévervoer. Hij heeft die ritten wel doorgegeven. Volgens een woordvoerder van de gemeente gebeurde die doorgifte jaarlijks. Pas bij een onderzoek naar dienstvervoer kwamen de onregelmatigheden vorig jaar aan het licht.

In 2008 zijn de regels rond het gebruik van dienstauto's door de gemeente aangescherpt. Toen waren er problemen met privégebruik van de dienstauto's door burgemeester Jorritsma en wethouder Duivesteijn. "Echter de controle hierop heeft tekortgeschoten", zegt de woordvoerder. De gemeente wil niet aangeven welke afdeling verantwoordelijk is. "Belangrijk voor nu, is dat de organisatie voorgelicht zal worden over de geldende regels en hoe te handelen bij twijfel of een vermoeden van strijdig handelen", aldus de woordvoerder.

Wat zijn de regels?
Bij de ritten met de dienstauto wordt onderscheid gemaakt in vier categorieën:
- Als de burgemeester of een wethouder de auto gebruikt in die functie, heet dat 'qualitate qua' (in die hoedanigheid).
- Als het gaat om werk dat met de functie de maken heeft, wordt dat 'qualitate qua (qq)-nevenfuncties'.

In alle andere gevallen gaat het om privégebruik. Daarin wordt ook weer onderscheid gemaakt:
- Als de ritten te maken hebben met ander werk dan de baan bij de gemeente heet dat non-qualitate qua (nqq)
- Als het gaat om 'echte privéritten, heet dat in ambtenarentaal niet non-qualitate qua (niet-nqq).

Volgens de regels voor dienstauto's die in 2016 door de gemeente zijn ingesteld, is privégebruik niet toegestaan. De auto met chauffeur mag bijvoorbeeld wel worden gebruikt voor woon-werkverkeer. De regels zijn in 2022 aangepast.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel