Veel vragen over dienstritten oud-burgemeester Weerwind

ALMERE • Vr 17 februari 2023 | 17:32 • Vrijdag 17 februari 2023 | 17:32

Er zijn nog veel vragen over hoe het kan dat minister Franc Weerwind in zijn tijd als burgemeester van Almere jarenlang misbruik heeft kunnen maken van zijn dienstauto. Donderdagavond bleek dat hij de wagen met chauffeur vaak voor privéritten gebruikte. En dat mag niet volgens de gemeentelijke regels.

De PVV Almere heeft vragen gesteld over de privékilometers van Weerwind. Fractievoorzitter Toon van Dijk wil weten hoe hoe mogelijk is dat de oud-burgemeester niet wist dat de dienstauto niet privé gebruikt mag worden: "Je rijdt sowieso niet per ongeluk meer dan 500 km per jaar met de dienstauto naar privé-adressen. Hij moet dat geweten hebben. Ik kan me niet voorstellen dat een burgemeester bij zijn aantreden niet een reglement of protocol ondertekent. En als je dat tekent, dan weet je het."

Ook in het verleden gedoe rond privéritten
Van Dijk zegt in het verleden weleens rittenstaten te hebben opgevraagd, omdat er eerder al Almeerse politici de fout in zijn gegaan met het gebruik van de dienstauto. "Dan hoorde ik geluiden dat de auto privé werd gebruikt. In dit geval heb ik daar niks over gehoord."

Meke Smeulders van D66 in Almere, de partij van Weerwind, vindt het goed dat 'met naam en toenaam' bekend is gemaakt wie er de fout in is gegaan. Zij vindt het voor alle betrokkenen 'vervelend 'dat dit gebeurd is en hoopt dat er snel helder wordt hoe dit precies kon gebeuren: "De indruk die ik krijg is dat er niet is gecontroleerd, ook omdat er gezegd is dat alle ritten wel zijn gemeld. Dus die zijn transparant en goed gemeld. Dan kan het alleen maar zijn dat er geen controle achteraf is geweest. En dat 5 jaar lang."

Volgens Smeulders is in de rittenstaten precies te lezen voor welke nevenactiviteiten Weerwind de auto gebruikt heeft: "Ik heb begrepen dat er soms kilometers zijn verrekend met de stichtingen waar Weerwind actief voor was, en soms niet. Dus ook dat lijkt er op te duiden dat de controles niet in orde waren."

Nog geen antwoord op vragen
De gemeente wil inhoudelijk nog niet reageren op vragen over hoe de privé-kilometers van Weerwind onopgemerkt zijn gebleven en zoekt een en ander uit. Wel zou de belastingdienst op de hoogte zijn gebracht van de kilometers en zouden de regels voor het gebruik en de controle van dienstauto's inmiddels zijn aangescherpt.

Minister Sigrid Kaag, partijgenoot van Weerwind, liet vrijdag na de ministerraad weten dat Weerwind volgens haar kan aanblijven als minister van Rechtsbescherming.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel