Wat gaat minister Weerwind eigenlijk doen?

ALMERE • Ma 3 januari 2022 | 11:49 • Maandag 3 januari 2022 | 11:49

Franc Weerwind is nu nog burgemeester van Almere, maar straks minister voor Rechtsbescherming op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Waar gaat hij zich mee bezighouden in zijn nieuwe functie?

De minister voor Rechtsbescherming is grofweg verantwoordelijk voor alle taken die verband houden met recht en de rechterlijke organisatie. Het gaat dan bijvoorbeeld om instellingen als de Raad voor de Rechtspraak, de Raad voor de Kinderbescherming en het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). Die laatste uitvoeringsinstantie is vooral bekend als afzender van verkeersboetes. Ook het sanctiebeleid in gevangenissen en tbs-klinieken 'valt' straks onder Weerwind. Daarnaast moet hij toezien op de uitvoering van slachtofferhulp, rechtsbijstand en de bescherming van persoonsgegevens.

Sander Dekker
Sander Dekker was in Rutte III de eerste minister voor Rechtsbescherming. Tijdens zijn bewindsperiode kwam hij onder andere in het nieuws vanwege zijn taken op het terrein van de rechterlijke macht en tbs.

Zo moest hij het falen van de overheid toegeven in de zaak Anne Faber. De jonge vrouw werd in 2017 vermoord door tbs-patiënt Michael P. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde twee jaar na de gruwelijke gebeurtenis dat de instellingen die P. hadden behandeld, ernstig tekortgeschoten waren.

Meer recent trad Dekker op de voorgrond met maatregelen naar aanleiding van het proces rondom Ridouan Taghi. Door verdachten van zware misdrijven vaker via een videoverbinding hun proces bij te laten wonen, zou de druk bij politie en justitie af moeten nemen en is er minder risico op een ontsnappingspoging.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel