Gemeente wil met subsidie 200 woningen laten bouwen voor spoedzoekers

LELYSTAD • Di 11 januari 2022 | 18:01 • Dinsdag 11 januari 2022 | 18:01

De gemeente Lelystad wil met de miljoen euro die het Rijk heeft vrijgemaakt 200 huizen mogelijk maken voor mensen die met spoed woonruimte zoeken. Dat zegt wethouder Adam Elzakalai. De huizen zijn bedoeld voor arbeidsmigranten, statushouders, woonwagenbewoners, dak- en thuislozen en studenten. Deze groepen komen momenteel moeilijk aan woonruimte.

De gemeente kan met de subsidie 5000 euro beschikbaar stellen voor elke nieuwe woning. Met dat geld kunnen de woningcorporaties aan de slag. Volgens wethouder Elzakalai is het belangrijk dat zogeheten spoedzoekers, maar ook starters op de woningmarkt snel een woning kunnen krijgen. Hij geeft aan niet alleen met woningcorporaties in gesprek te zijn, maar ook met particuliere partijen die in Lelystad willen bouwen.

'Steun in de rug'
"Je wil niet tot je dertigste thuis blijven wonen. Het is belangrijk dat de stad dit soort faciliteiten biedt, en daar werken we hard aan. Dit is een mooie steun in de rug", doelt Elzakalai op de extra woningen. Hij noemt het 'geen druppel op de gloeiende plaat, maar een substantiële bijdrage'.

Voor de lange termijn heeft gemeente Lelystad de ambitie om 40.000 nieuwe woningen te bouwen. Elzakalai heeft vertrouwen in de nieuwe Minister van Wonen om dat doel te bereiken. "Het is goed dat bij het Rijk de urgentie is dat er actie ondernomen moet worden. Ik ben blij met een minister vol ambitie."

Eerdere initiatieven
In Lelystad zijn eerder noodoplossingen gekomen om met spoed woonruimte te creëren. Een voorbeeld zijn de 52 'verplaatsbare' woningen van het project 'Wonen bij LARS'. Het gaat om tijdelijke huizen, die voor maximaal vijftien jaar gebouwd zijn. Daarna kunnen ze in principe afgebroken en op een andere plek weer opgebouwd worden. 'Wonen bij LILY' is een vergelijkbaar project dat speciaal is bedoeld voor spoedzoekers.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel