Coronamaatregelen: winkels weer open, horeca en cultuursector nog dicht

FLEVOLAND • Vr 14 januari 2022 | 19:39 • Vrijdag 14 januari 2022 | 19:39

Niet-essentiële winkels mogen vanaf zaterdag weer open, kappers en andere contactberoepen mogen weer aan de slag en studenten kunnen weer fysiek naar school toe. Verder mag er ook door volwassenen weer gesport gaan worden. Dat zijn versoepelingen die minister-president Rutte en de nieuwe gezondheidsminister Ernst Kuipers vrijdag bekendgemaakt hebben. Er komt daarmee een eind aan de harde lockdown die op 19 december werd ingesteld. De horeca, evenementensector en cultuursector blijven nog dicht.

Voor winkels geldt wel dat er een maximaal aantal mensen naar binnen mag. Daarnaast moeten ze om 17.00 uur dicht en geldt er een mondkapjesplicht. Winkeliers stonden al tijden te springen om versoepelingen. Sommigen besloten zelfs het risico op een boete voor lief te nemen en voor de versoepelingen al open te gaan, omdat ze het anders financieel niet zouden redden. Ondernemers kregen van verschillende kanten steun. Bijvoorbeeld de VVD in Lelystad en de gemeente Urk riepen de minister-president op om de winkeliers te helpen overleven.

De mondkapjesplicht geldt ook bij de kapper, schoonheidsspecialist en andere contactberoepen. Het kabinet raadt daarvoor medische mondmaskers aan, maar deze worden niet verplicht. Het advies is om ook op werk een masker te dragen als er geen afstand gehouden kan worden, of bij het verplaatsen over de werkvloer.

Sporten mag, binnen met coronatoegangsbewijs
Vanaf zaterdag mag men weer vier mensen thuis ontvangen, in plaats van twee. Het is dan ook weer mogelijk om "op ieder moment van de dag" binnen en buiten te sporten, zegt premier Mark Rutte. Onderlinge wedstrijden binnen een club zijn weer mogelijk, maar er mag geen publiek aanwezig zijn. Voor binnensport moet iedereen vanaf 18 jaar een coronatoegangsbewijs laten zien. Muziek-, dans- en theaterlessen mogen weer doorgaan. "Net als sport, niet met publiek", zegt Rutte. Oefenen met een band mag wel weer.

25 januari nieuwe evaluatie
Ondanks de oproep van onder meer de burgemeesters van Flevoland, moeten de cultuursector en horeca dicht blijven. Met het versoepelde maatregelenpakket dat het kabinet vrijdag aankondigt, kan het dagelijks aantal besmettingen mogelijk oplopen tot 75.000 of 80.000 per dag. "Dat zijn enorme aantallen", erkent premier Mark Rutte tijdens de persconferentie. Als ook de horeca- en de cultuursectoren nog opengaan, zou het aantal te ver oplopen, aldus de premier. Op 25 januari bekijkt het kabinet of er nog meer versoepelingen mogelijk zijn. "En dan kijken we eerst naar de horeca, musea, bioscopen en theaters", aldus premier Rutte.

Voor sommige ondernemers duurt dat te lang. Yolanda van Leeuwen van Café het Steegje in Almere Buiten gaf eerder al aan de deuren zaterdag te openen, ongeacht wat er tijdens de persconferentie bekendgemaakt zou worden. Ze loopt daarmee het risico om een boete te krijgen. "Nu lopen we ook een risico, namelijk dat we failliet gaan." Ook op andere plekken in de provincie gaan cafés ondanks het verbod open.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel