Ministerie geeft toestemming voor Vrijeschool Lelystad

LELYSTAD • Za 15 januari 2022 | 11:46 • Zaterdag 15 januari 2022 | 11:46

Stichting Vrijeschool Lelystad mag een school starten in de provinciehoofdstad. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft daarvoor toestemming gegeven. Initiatiefnemer Jelto van Nieuwburg hoopt in augustus de deuren te kunnen openen. De school wil graag onderdak in het gebouw van basisschool De Fontein aan de Maasstraat in de Waterwijk.

In eerste instantie keurde het college van burgemeester en wethouders de plannen voor de school af. Volgens het college kon de Stichting Vrijeschool Lelystad geen 200 leerlingen binnen vijf jaar garanderen. Een meerderheid van de gemeenteraad was het niet eens met die beslissing en gaf alsnog groen licht. Het ministerie geeft nu in een brief aan de gemeente aan dat het plan is goedgekeurd en dat de school dus gestart mag worden.

Digitale ouderavond voor geïnteresseerden
Op een vrije school staat de persoonlijke ontwikkeling van het kind centraal. Muziek, toneelspelen, beweging en handvaardigheid zijn daarbij net zo belangrijk als lezen, schrijven en rekenen. Ook is ouderbetrokkenheid erg belangrijk.

Geïnteresseerde ouders hebben inmiddels een nieuwsbrief gehad. Op 27 januari vindt de eerste digitale ouderbijeenkomst plaats. ''Ouders zijn nu aan zet'' licht Van Nieuwburg toe. ''Een vrijeschool is in de eerste plaats een school die ontstaat vanuit de gemeenschap. Ouders, kinderen en school zijn diepgaand verbonden en werken samen aan een eco-systeem waar de ontwikkeling als mens centraal staat.''

De nieuwe bestuurder hoopt eerst klein te starten met tussen de 30 en 50 leerlingen. Dat aantal moet dan in vijf jaar groeien naar 200. ''We gaan klein starten zodat we kunnen werken aan een hoogwaardige organisatie.''De stichting gaat de komende tijd met de gemeente Lelystad om tafel voor verdere afstemming.

Ook christelijke basisschool
Naast een vrije school komt er ook een protestants-christelijke basisschool in Warande. Daarvoor heeft het ministerie van Onderwijs toestemming verleend, meldt Stichting Christelijke Primair Onderwijs (SCPO) Lelystad. Volgens de onderwijsstichting moet de nieuwe school vanaf 1 augustus 2024 worden bekostigd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel